„ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители. Когато това стане факт, президентът има технологично време да определи датата на първото заседание.

Междинни изборни резултати от ЦИК при обработени над 98% от протоколите

Държавният глава свиква първото заседание на новоизбраното Народно събрание в едномесечен срок след датата на изборите”. Така обясни процедурата след изборите бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, предава NOVA.

Той каза още, че на първото заседание на Народното събрание се конституират и парламентарните групи. „На първото заседание Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си”, добави още проф. Киров.

Как гласуваха българите в различните области у нас

Относно връчването на мандата бившият конституционен съдия посочи, че той може да бъде върнат веднага. „Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни той. 

Проф. Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент. „Трябва да се стига до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно”, каза бившият конституционен съдия. 

Разбор на вота: Коя партия какви избиратели привлече?

Според него, при този „шарен парламент” е възможно да се сформира правителство.
nova.bg