/ iStock/Getty Images
Партията на премиера Бойко Борисов е първа на произведените вчера парламентарните избори в България, но на него ще му е трудно да формира управляваща коалиция, пишат западни издания.

Британският вестник "Файненшъл таймс" отбелязва, че проучванията отреждат първо място на партията на дългогодишния министър-председател, което му дава предимство за съставяне на правителство. Борисов, който е начело на най-бедната, а според неправителствената организация "Прозрачност без граници" - и на най-корумпираната страна в Европейския съюз, обаче може да се затрудни с формирането на коалиция, тъй като конкурентните партии обещаха да не се присъединят към водена от него правителство.

При 100% Exit Poll: 7 партии влизат в новия парламент

Наблюдатели казват, че съставянето на кабинет ще отнеме време и че са възможни нови избори. Евентуалното забавяне може да попречи на България да получи нов транш от възстановителния фонд на ЕС и да осуети плановете й да се присъедини към еврозоната през 2024 г., както и към Шенгенското пространство за свободно движение, отбелязва авторитетният икономически ежедневник.

Друго британско издание - таблоидът "Дейли Експрес", вижда риск от поредна нестабилна страна членка на Европейския съюз, след като проучванията прогнозират фрагментиран парламент.

Политическите сили с първи коментари за резултатите от изборите (ВИДЕО)

Въпреки че партията му води на парламентарните избори в България, на премиера ще му е трудно да формира управляваща коалиция, пише френският вестник "Монд". Партията на Борисов е първа, но много далеч от мнозинство, а протестните, антикорупционни партии постигнаха изненадващ пробив, обобщава изданието.

Изданието "Политико" пише, че българския премиер го чака борба за политическо оцеляване. Бившият пожарникар и бодигард е с най-голямата партия, но с малки шансове да формира стабилна коалиция, обобщава американската медия.

Парламентарна математика: Кой колко депутати вкарва в новия парламент (ВИДЕО)

"Политико" отбелязва, че слабото представяне на изборите в неделя не дава на българския премиер ясен път за съставяне на коалиционно правителство. Въпреки неуспеха в неделя, Борисов е хитър политически играч, който няма да си тръгне тихомълком, прогнозира обаче изданието.

Партията на премиера печели изборите в България, но трудните му отношения с политическите противници правят тежък неговия път към четвърти мандат начело на най-бедната и най-корумпирана страна от Европейския съюз, коментира друга американска медия - агенция Блумбърг. Главните съперници на партията на Борисов ГЕРБ обещаха да не си сътрудничат с нея, но и помежду си, за формиране на управляваща коалиция. При условие че пътят към съставяне на ново правителство е несигурен, премиерът призова своите противници да се обединят, за да помогнат на България да се справи с коронавируса и икономическите предизвикателства, отбелязва Блумбърг.

Новината за изборите в България беше една от външнополитическите теми през Великденските празници в Австрия.

В коментар от София специалният кореспондент на Австрийското радио и телевизия Ернст Гелегс заяви, че за Бойко Борисов ще е трудно съставянето на ново правителство пред вид прогнозните резултати, станали известни след затваряне на изборните пунктове. Гелегс отбелязва, че за недоволството на избирателите говори също фактът, че новата популистка протестна партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" се класира много по-добре от това, което предвиждаха социолозите.

Коментарът се спира и на резултатите на останалите участващи в изборите партии и отбелязва, че онези от тях, които прекрачват 4-процентната бариера, имат съвършено различни приоритети. За някои е особено важно въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г., към което се стреми Борисов, социалистите са за по-тясно сътрудничество с Русия, "Има такъв народ" е за смяна на системата, коментира Гелегс.

Вестник "Тиролер тагесцайтунг" изнася в заглавие "Победителят в изборите Борисов предлага експертно правителство в България" и цитира части от снощните изявления на министър-председателя, като допълва, че съставянето на нов кабинет ще е предхождано от много сложни преговори.

В материала се коментира, че Борисов не уточнява какви експерти могат да бъдат призовани за съставяне на ново правителство. Очертават се партии с несъвместими програми, които ще влязат в парламента, пише "Тиролер тагесцайтунг".

Популистката партия "Има такъв народ" няма никаква програма, тя иска да промени политическата система. Затова е под въпрос възможността Борисов да състави четвърто правителство. Вестникът отбелязва, че ръководителят на ВМРО Красимир Каракачаннов и съпредседателят на протестната коалиция "Демократична България" Христо Иванов не изключват варианта нови избори.
БТА