Политическите сили с първи коментари за резултатите от парламентарните избори.

При 100% Exit Poll: 7 партии влизат в новия парламент

ГЕРБ-СДС печели изборите за 45-ото Народно събрание с 24,5 %.
Това показват данните от екзитпола на социологическата агенция „Галъп“.

Според данните, второто място получава „Има такъв народ“ на Слави Трифонов със 17,1 %. Третото място се отрежда на БСП със 16,8 %. Демократична България и ДПС се борят за четвъртото място съответно с 10,6 % и 10,4 %.

Останалите формации, които преминават бариерата за влизане в парламента, са "Изправи се! Мутри вън!" с 5,1 % според екзитпола на „Галъп“ и „ВМРО - Българско национално движение“ - с подкрепата на 4,4 % от гласоподавателите. 

ВМРО: Ще се водят преговори, не ни плаши да сме в опозиция или в управление (ВИДЕО)


ВМРО първи коментираха изборните резултати. "Благодаря на всички българи, които подкрепиха ВМРО. Може би направихме най-добрата кампания в България. Надяваме се резултатът да е още по-висок". Това заяви Юлиан Ангелов от ВМРО на пресконференция, който е председател на предизборния щаб на партията.

Каракачанов: Може да се коалираме с всички други, но не и с ДПС (ВИДЕО)

Той изрази надежда, че в следващия парламент българските партии да намерят обща позиция и да работят за тях за излизане от коронакризата."Призоваваме всички български партии, с изключение на ДПС, да излезем от тази криза", заяви той след първоначалните данни от екзитполовете, които показват, че ВМРО влизат в Народното събрание.

NOVA

А по-късно и лидерът на партията Красимир Карачанов, благодари на всички гласували. „Месеци наред българските граждани бяха облъчвани, че ВМРО няма да прескочи бариерата, че ВМРО няма потенциал - благодаря на тези, които ни се довериха и ни подкрепиха”, посочи той. 
 

Каракачанов беше категоричен, че ВМРО не би могла да се коалира с ДПС, но е възможно обединение с други български партии.

"Протестният вот е първа политическа сила". 
Това заяви Мая Манолова от коалиция "Изправи се! Мутри вън!" в края на изборния ден.

Мая Манолова: Протестният вот е първа политическа сила

"Най-важното на тези избори е, че хората излязоха и гласувах, въпреки опитите на властта да съботира гражданите и машинния вот", заяви Манолова. По думите й, хората искат промяна и парламент с висока представителност.
 

"Влизаме със сериозна и стабилна парламентарна група", отбеляза тя. Според нея, социолозите са подценили вота за "Изправи се! Мутри вън!".

БСП пък бяха категорични, че няма да коментират изборните резултати и че правят пълно паралелно преброяване във всички секции в страната.

"Няма да коментираме резултати тази вечер, благодарим на всички български граждани, които излязоха и упражниха своето право на глас". Това каза председателят на Националния предизборен щаб на шартията Георги Свиленски.
 

Свиленски коментира и социологическите прогнози. "Поради динамиката на социологическите прогнози, екзитполовете, които се показват в момента по медиите, няма да коментираме резултатите тази вечер. Ние извършваме пълно паралелно преброяване във всички секции в страната", каза той.

БСП: Няма да коментираме изборните резултати (ВИДЕО)

"Резултатите от това паралелно преброяване ще ви бъдат предоставени веднага, след като имаме всички протоколи. 
И се надяваме разбира се, тези резултатите да съвпаднат с тези резултати, които след това ще обяви ЦИК.

Всички коментари относно тези прогнозни екзитполове, оставаме на другите политически партии. Ние ще коментираме истински резултати", заяви още Свиленски. 
 

Кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че изборният процес е протекъл нормално, въпреки валежите.

Хасан Азис с първи коментар за резултатите от вота (ВИДЕО)

Той обяви, че е имало осем жалби, четири от ГЕРБ и четири от ДПС, но оценката на движението е за нормален изборен процес.

Мустафа Карадайъ

ДПС с първи коментари за резултата от изборите. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ подчерта, че ще изчакат окончателните резултати от вота и тогава ще коментират евентиални коалиции.
 

"Нашата оценка за това, което видяхме по медиите и екзит пола е, че българските избиратели гласуваха за промяната", заяви председателят на ДПС.

"България се намира на кръстопът - заради COVID-19 кризата, заради икономическите трансформации, които предстоят. Започнахме да виждаме очертанията на друга България". Такова мнение изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Георги Димитров

По думите му, новият парламент трябва да мине няколко теста - на първо място да покаже годността си и да гласува срещу ново управление на Бойко Борисов.

Христо Иванов: Започнахме да виждаме очертанията на една друга България (ВИДЕО)

"Доказахме, че сме обединени от каузи. Това е стабилна коалиция със стабилен коалиция"
, посочи още той.
 

Христо Иванов подчерта, че мнозинството от българските граждани искат промяна и допусна, че за да се "изчисти политическата система", страната може да се наложи да върви към нови избори.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също коментира първите резултати от екзитополовете от парламентарните избори у нас. Той разкри, че има симптоми на COVID-19 и се изследва.

Слави Трифонов: Вие си поискахте властта и промяната е неизбежна!

"За да не си задавате излишни въпроси тази вечер: Имам симптоми на ковид и си правя необходимите изследвания. И тъй като личната отговорност го изисква, съвсем логично съм се самоизолирал.

"Хората поискаха промяна, защото това статукво - такова, каквото е, не може да съществува от тук нататък". Това заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Ние коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС и ако влязат, на "шкембе войвода" хората, с тях няма да правим. Няма да го направим, защото ние, за разлика от тях, не лъжем", каза още той.
 
 

За да не си задавате излишни въпроси тази вечер: Имам симптоми на ковид и си правя необходимите изследвания. И тъй като...

Posted by Слави Т. Трифонов on Sunday, 4 April 2021


Но това не е важно. Важно е това, което се случи днес. Важно е това, което вие направихте днес. Ако сте си задавали въпроса как изглежда суверенът, ето така изглежда", заявява Трифонов.

"Има много голям победител, който поздравяваме. Това са всички българи, които излязоха да гласуват въпреки лошото време, въпреки пандемията". Това заяви Любен Дилов-син, кандидат за депутат от ГЕРБ.

Любен Дилов-син: Големият победител на тези избори са българите, които излязоха да гласуват

"Всички са в ситуация да празнуват, да правят проекти за кабинети.
 

Изборите струват 150 млн., ако не може да се състави кабинет, ще струват поне още 100 млн., ще има и президентски избори, които също ще струват 100 млн., това са 350 млн. лева разходи по време на пандемия", изчисли той.

Първи коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след обявяването на предварителните изборни резултати. В изявление във Facebook той посочи, че хората, ангажирани в изборния процес са свършили огромна работа.

Официален профил на Бойко Борисов във Фейсбук

Борисов се обърна и към опонентите си: „Мили мои, познавам ви всичките. Всичките сте работили с мен или голямата част. Израдвайте се хубаво, вече сте в парламента. Станахте депутати. Нали това беше зорът от лятото. Искахте преврат, обяснявахте, че не ни искат хората. Видяхте - най-мирната, най-толерантната, най-евтината кампания, я проведохме ние”, посочи Борисов.
 

"Предстоят най-важните месеци, докато влезе в сила Планът за възстановяване. България може да изглежда още по-добре и да се промени", коментира той. "Много се радвам, че толкова партии влизат в парламента, защото ми омръзна сам да нося отговорност", каза Борисов.

Междувременно стана ясно, че е имало рекорден брой желаещи да гласуват в чужбина. Общо 465 секции бяха разкрити извън страната. За гласуване бяха подадени над 87 000 заявления.
 

Огромни опашки се извиха пред секциите в Берлин, Лондон, Хетафе, Хамбург и други градове. На места опашките са били толкова големи, че се е чакало с часове.

В Лондон полицията предупреди една от секциите - тази в Южен Лондон, че ще я затвори, ако не се въведе ред на опашката. На нея чакаха около 500 души. 

Рекорден брой желаещи да гласуват в чужбина (ВИДЕО)

Огромна опашка се изви и пред секция в град Хетафе, предградие на Мадрид. Наложило да чакат по 4 часа, за да упражнят правото си на глас. 

Опашки имаше и пред секциите в Брюксел. Опашки се извиха пред изборните секции в Турция още в самото начало на деня на вота. И там тази година секциите са само 35.

iStock/Getty Images

В Чорлу избирателните секции са само две. А статистиката показва, че гласуващите там са хиляди. И точно защото секциите са малко, а хората много, опашки се извиха от рано сутринта. 
 

Започна обработването на изборните протоколи в страната. В ОИК-Пловдив вече започнаха да пристигат първите членовете на секционните избирателни комисии. Над 100 автобуса и маршрутки ще извозват хората.

Започна обработването на изборните протоколи в страната (ВИДЕО)

В Бургас в спортната зала „Бойчо Брънзов” Районната избирателна комисия започна да приема чували с бюлетини малко след 20:30 часа. В София в Зала "Арена Армеец" се очаква да пристигнат над 3300 членове на секционните комисии. 

Във Велико Търново броенето на бюлетини ще бъде по-сложно заради днешния проблем с машинното гласуване. 

Първите бюлетини от секционни избирателни комисии от 24-ти МИР София град са пристигнали в зала "Арена Армеец", съобщиха от РИК-София град по време на брифинг. Първата пристигнала секция вече е предала протоколите, но те се оказали с грешки.

България избира 45-ия парламент

Въвеждането на данните на една секция отнема около половин час, разкриха още от Общинската избирателна комисия.