На 4 април се провеждат избори за народни представители. Избират се 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години. Кандидатите за народни представители са 6 895.

Право да гласува има всеки българин, който е навършил 18 години, не е под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“. По предварителни списъци право на глас имат малко над 6 732 000 души.

Българите гласуват (ГАЛЕРИЯ)

За първи път изборите за народно събрание се провеждат в условията на световна пандемия от COVID-19. Вотът преминава при спазване на строги противоепидемични мерки. 

На интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ: http://www.grao.bg/elections/ всеки може да провери коя е секцията, в която трябва да гласува и адреса ѝ. За целта на проверката се въвежда ЕГН.

Избори в пандемия: Гражданите под карантина гласуват с мобилни урни (ГАЛЕРИЯ)

Изборният ден започна в 7:00ч. и завършва в 20:00ч. Той може да продължи до 21:00ч., ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

В страната има 9 398 секции, в които има машинно гласуване. Стационарните секции са 17 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Отделно има подвижни избирателни секции за гласуващите под карантина и за хората в лечебни заведения.

Как ще гласуват хората под карантина (ВИДЕО)

Българите зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 465 изборни секции в 69 държави.

5 сa международните медии, които имат акредитация да отразяват изборите – сред тях са Ройтерс, Франс прес, Ал Джазира (британската версия), македонската телевизия „Канал 5“.

28 са регистрирани организации, които наблюдават за нарушения в изборния процес., над 3400 наблюдатели са акредитирани.

5 са социологическите агенции, които ще работят на екзитполовете – над 1400 са регистрираните служители за подобни изследвания.