От Централната избирателна комисия съветват гражданите да проверят навреме дали фигурират в избирателните списъците и в коя секция трябва да гласуват.

Това може да се направи на интернет страницата на ГД „ГРАО“ в МРРБ: https://www.grao.bg/elections/, на безплатен за цялата страна 0800 1 47 26 или със SMS с ЕГН на 18429 (0,25 лв. без ДДС).

На таблото пред изборното помещение избирателите ще могат да се запознаят със списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

От ЦИК призовават: „Спазвайте дистанция и ограничителните ленти. Покажете личната си карта и я поставете на масата пред члена на избирателната комисия, за кратко отстранете маската си, за да може да Ви идентифицират.“

„В случай че срокът на валидност на личната Ви карта е изтекъл в периода на извънредно положение след 13 март 2020, Вие имате право да гласувате, като удостоверите самоличността си пред секционната избирателна комисия без да е необходимо удостоверение за издаване на лични документи“, информират от Централната избирателна комисия.

След вписване на данните в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба й и я подава. В кабината ще се гласува със знак „Х“ или „V“ със син химикал в квадратчето, с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат.

“При желание отбележете преференция за кандидат в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат на гърба й, ще откъсне малкия отрязък в ъгъла. Пуснете бюлетината в прозрачната урна, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта“, допълват от комисията.

От ЦИК призовават да се спазват противоепидемичните мерки, да се носи маска и да се спазва дистанция.