Частичен фалстарт на машинното гласуване в няколко области. Заради грешки в софтуера електронният вот беше спрян във Велико Търново и Добрич.

„След обсъждане ЦИК взе едно кардинално решение - да бъде прекратено машинното гласуване в целия изборен район на Велико Търново”. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Таня Цанева около 4 часа след началото на изборния ден.

„Галъп“: ГЕРБ печели изборите за 45-о Народно събрание, 7 партии влизат в парламента

Има указания при броенето на гласовете, дадени машинно, водещ да бъде номерът на листата, за която е вотът. В 313 секции е спряно машинното гласуване, но то продължи поне три часа, докато РИК разглеждаше жалбата на политическата партия за обърканата им листа, предава NOVA.
 

Проблемът беше установен в 4 МИР във Велико Търново. Политическа партия сигнализира, че в тяхната листа с кандидати е объркана в софтуера при залагането му в машинното гласуване.

За това съобщили граждани, упражнили своя вот. Те заявили, че посочената от тях преференция не отговаря на името, което е в списъка. От РИК веднага поискали указания от ЦИК да спрат машинното гласуване.  

ЦИК: 40.18% е избирателната активност към 17 часа

От Районната комисия поясниха, че гласовете на хората, избрали машинния вот ще бъдат зачетени. „Ще се отчитат като действителни гласове. Указанието е да се спазва поредността и номерацията, която е в РИК”, обясни Десислава Йонкова, председател на Районната избирателна комисия.

След като машинното гласуване беше спряно, много жители на града бяха разочаровани. Същевременно подготовката на двете мобилни урни за община Велико Търново започна още в началото на изборният ден.

Реално, до гласоподаватели под карантина, подвижната секция пристигна час по-късно. Ванче Славкова и сина й бяха първите, които пуснаха бюлетина в мобилната урна.

Избори по време на пандемия: Милиони маски и тонове дезинфектанти за вота (ВИДЕО)

"С удоволствие гласуваме. Трябва да направим така, че да удовлетворим нацията", заяви Ванче Славкова, а синът й Михаил допълни: "Благодарим за отзива. Виждаме, доста сериозна организация. Благодарим". 

Гласуването на карантинирани хора във великотърновско ще продължи, докато бъдат посетени всички подали заявление за парламентарния вот. Машинно гласуване в област Добрич също не бе възможно заради пропуски и грешки в електронната бюлетина.

Постъпили са множество сигнали от секционни комисии, че има размяна на имена, дублиране, а квадратчето „не подкрепям никого” липсва. „За съжаление на успях да гласувам машинно, тъй като се оказа, че кандидатът, за който исках да подам своята преференция, не фигурира в машината”, каза Герман Германов, един от гласоподавателите.
 
БТА, NOVA