Изборният ден няма да бъде удължен, съобщиха от ЦИК за NOVA. Подадените жалби до Комисията са приблизително толкова, колкото са били и при предходните избори, уточни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Около 40, 50 жалби са подадени за неспазване на санитарните мерки – липса на дистанция между гласуващите, неизвършване на дезинфекция и проветряване.

Тези жалби ще бъдат отнесени към районните здравни инспекции, уточняват от ЦИК. 

Гласуването с машини в целия избирателен район - Велико Търново беше прекратено, заради проблем с нареждането на преференциите. Първите трима от списъка за преференции в избирателния район се били преместени на последните три места в списъка, който се показва на екрана.

Така машинното гласуване спря в 320 секции в района и продължава само с хартиени бюлетини. Очаква се РИК - Велико Търново да излезе с решение как ще се отчитат подадените през машините преференции, но вероятно ще се запази изборът направен от гласоподавателите.

Говорителите на ЦИК бяха категорични, че преференциите от машинното гласуване в проблемните места ще бъдат коректно отчетени.

В ЦИК не е пристигал сигнал за проблеми с машинното гласуване в някоя от софийските РИК. "Има процедура, разписана в нашите решения, при прекратяване на машинното гласуване и изкарване на предсрочен протокол, гласуването да продължи с хартиена бюлетина. Машината може да бъде изключена по външни обстоятелства или по желание на членовете на СИК, ако няма захранване или друг проблем, това обаче не означава, че подадените гласове преди този момент не се отчитат", обясни Димитров. Те се записват два-три пъти - на картата, разпечатката и т. н", посочи още говорителят на ЦИК. 

По-рано стана ясно, че в 26-ти избирателен район в София-област е възможно да бъде спряно гласуването с машини. От РИК казаха за БТА, че при няколко машини се е получило разместване на преференциите.

10 машини не са успели да заработят в началото на изборния ден и в тези 10 секции няма да има машинно гласуване, съобщиха от ЦИК за NOVA. От Комисията са решили, ако някоя машина се повреди, тя да не бъде поправяна или подменяна. С проблеми е започнала доставката в някои от секциите във вчерашния ден. 

В 23-и избирателен район в София една машина за гласуване не работи, а в София област са 3 и в тези секции ще се гласува само с хартиена бюлетина. 

В една секция в "Надежда" е спряно машинното гласуване. То няма да бъде възобновено до края на изборния ден, съобщиха за БТА от районната избирателна комисия на 25-ти избирателен район. От там уверяват, че няма проблеми с машините в останалите секции. Причината е софтуерен проблем, който според РИК е твърде вероятно да засегне и останалите машини. За всички 22 общини на София-област машини са разположени в 269 стационарни секции.

От районната избирателна комисия са изпратили предложение за спиране на машинното гласуване.

Имаше проблеми с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото тези с машинното гласуване във Велико Търново. Разместванията в Добрич са периферни и засягат разликата, например между 12 и 22 кандидат в преференциите. Има повторения в един от случаите на име, но като цяло случаите продължават са се изясняват, обявиха от ЦИК.

Има проблеми с машинното гласуване в десетина секции в Русенско, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Милена Хинкова.

Основната причина е неумение да се борави с техниката от страна на комисията. Има и случаи, при които проблемът е технически.

Хинкова обясни, че в една от секциите избирател бил допуснат да гласува два пъти, тъй като обяснил, че машината не приела първия му избор. Оказало се, че не е така.

Председателят на РИК каза още, че там, където има проблем с машинното гласуване, ще се използват хартиените бюлетини.

Хинкова информира, че в РИК са получени няколко сигнала. Един от тях е за агитация в село в община Борово, чийто кмет се намирал близо до секция. Взети са мерки.

Друг сигнал е за подканване на избирател да гласува машинно, което не е редно.

По повод на слух за купуване на гласове в Русе, Хинкова обясни, че досега подобен сигнал не е подаван.

Хинкова заяви, че има проблем със струпването на гласоподаватели пред секции. Тя обясни, че в коридорите изчакват много хора, а когато бъдат помолени да излязат навън - недоволстват, защото е студено.

Избираме 45-ия парламент

В град Славяново, Плевенско, арестуваха членове на СИК. Арестът е по редица сигнали за купуване на гласовеПо информация на предизборния щаб на една от коалициите в Плевен, в момента полицията взима показания по случая и прави обиски на домовете на задържаните.

Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията са получени и от Русе, където цената на глас бе 30 лв., Стара Загора - 50 лв. и Девня - 100 лв. на глас.

Граждани сигнализираха и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

РИК-Смолян препрати към прокуратурата постъпила жалба
от една от политическите сили с твърдения, че в секционна комисия в Доспат се нарушава тайната на вота. В жалбата се посочва, че в секция в Доспат член на СИК отваря бюлетините и гледа вота на съответния избирател, преди да постави втори печат.

От Районната комисия препращат случая към прокуратурата по компетентност за проверка дали е налице престъпление по нарушение тайната на гласуването.

В Окръжната прокуратура в Добрич са образувани две досъдебни производства за нарушения на Изборния кодекс, като се очаква по едното разследване да има и задържан, съобщи за БТА окръжният прокурор Радослав Бухчев.

По думите му в прокуратурата са постъпили данни за човек, който организира купуването на гласове, като случаят продължава да се изяснява. Другото досъдебно производство е за избирател, упражнил вота си с неистинско удостоверение за гласуване в друг район. Установява се дали удостоверението e подправено и гражданинът, който го е използвал, може да бъде задържан.

В прокуратурата са постъпили и други сигнали за нарушения в изборите, но повечето от тях не са се потвърдили.

В Пазарджишка област има 17 жалби и сигнали, като 16 от тях са определени като неоснователни.

През целия изборен ден в РИК - Благоевград са постъпвали жалби, по-голямата част от които свързани с поставяне на агитационни материали в близост до избирателните секции. По-съществени сигнали са за купуване на гласове, които са предадени на компетентните прокуратури, посочи Йордан Симонски, цитиран от БТА.

Единият сигнал е от гоцеделчевското село Мосомище и е свързан с раздаване на парични суми с уговорка за гласуване за определена партия. Вторият такъв сигнал е от гоцеделчевското село Господинци и в него е посочено, че от автомобил се раздават пари, съобщи заместник-председателят на РИК - Благоевград.

"В две избирателни секции в област Разград - в 23-та в Хърсово и в 25-та в Лъвино, е преустановен машинният вот заради проблеми с устройствата", съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Юмгюл Ахмедова.

Направен е опит частите на повредените машини да се подменят с резервни, проблемите обаче не могли да се отстранят и така вотът в двете секции се извършва само с хартиени бюлетини.

Машинно гласуване не се провежда и в други две секции в областта. На 3 април, още при инсталирането им, устройствата в 27 секция в Ясеновец и в 62 в ОУ "Ив.С.Тургенев" в Разград не са започнали работа и там гласуването се е наложило да се провежда изцяло с хартиени бюлетини.

В област Ловеч до момента има осем сигнала. Сред тях са технически проблеми с машините за гласуване, които са отстранени, а в една секция е преустановено машинното гласуване. Други сигнали са за недопускане и неосигуряване на необходимите условия на представители на партии и коалиции до избирателните секции, както и за струпване на хора в тях. Затова от РИК са уведомили общинската администрация в Ловеч да засили контрола по спазване на противоепидемичните мерки.

Към момента в Сливенско са постъпили девет жалби, като част от тях са за агитация в изборния ден. Проверката е показала, че пред училища в Котел и Сливен има агитационни материали, но те били поставени в предишен ден. Комисията ще се разпореди да бъдат премахнати. Получени са два сигнала за неработещи машини за гласуване, като впоследствие е установено, че няма проблем с гласуването.

В област Хасково е бил регистриран сигнал за нарушение по вота.Твърдението е, че в секция номер 15 в село Боян Ботево, община Минерални бани, председателят на СИК отварял бюлетините, а избирателите не слагали подпис в списъка.

В РИК-Видин има подадени сигнали за залепени плакати на по-малко от 50 метра от изборните помещения. Дадени са указания за отстраняване на тези нарушения.

В Силистра е получен сигнал за разпространени агитационни материали в близост до секция в с. Бистра и за купуване на гласове. Сигналът се проверява от РИК и прокуратурата.

От началото на изборния ден в РИК - Шумен са постъпили три сигнала и две жалби за изборни нарушения. Уважен е само сигнал за поставени агитационни материали в секция в с. Венец - на разстояние по-малко от 50м. от входа на сградата, в която се намира изборното помещение. Указано е на кмета на Община Венец да разпореди премахване на неправомерно поставен агитационен материал. Това съобщиха за БТА от Районната избирателна комисия.

Над 20 хил. полицейски служители участват в охраната на изборния ден. Те съблюдават за реда в 11 983 секции на територията на цялата страна.

Информация за подадени сигнали за нарушения и проблеми с отварянето на избирателни секции се подава до ЦИК в изборния ден. Изборите тази година се следят с особен интерес, тъй като са прецедент – в условията на пандемията. Машинното гласуване също влиза във фокус.

Как гласуват хората под карантина (ВИДЕО)

46 са подвижните секции, с които ще гласуват хората под карантина, заради новия коронавирус. 12 са секциите в затворите

В деня за размисъл няма подадени сигнали за нарушения . Не така стоят нещата в дните преди това. В петък в ЦИК пристигнаха 245 жалби и сигнали, от които са образувани 24 досъдебни производства.

Кой има право да гласува на парламентарните избори (ВИДЕО)

Телефони за връзка с Централната избирателна комисия в изборния ден: 02 939 37 50; 02 939 37 51; 0885 710 301; 0885 657 502; 0885 616 903