/ БТА
В 26-ти избирателен район в София-област е възможно да бъде спряно гласуването с машини, съобщиха за БТА от районната комисия.

От там казаха, че при няколко машини се е получило разместване на преференциите.

Спряха машинното гласуване в област Велико Търново (ВИДЕО)


Причината е софтуерен проблем, който според РИК е твърде вероятно да засегне и останалите машини. За всички 22 общини на София-област машини са разположени в 269 стационарни секции.

Жалби и сигнали в изборния ден, проблеми с машинния вот (ВИДЕО)

От районната избирателна комисия са изпратили предложение за спиране на машинното гласуване, чака се окончателното решение на ЦИК. 

От комисията отговориха: "В ЦИК не е пристигал сигнал за проблеми с машинното гласуване в някоя от софийските РИК. "Има процедура, разписана в нашите решения, при прекратяване на машинното гласуване и изкарване на предсрочен протокол, гласуването да продължи с хартиена бюлетина. Машината може да бъде изключена по външни обстоятелства или по желание на членовете на СИК, ако няма захранване или друг проблем, това обаче не означава, че подадените гласове преди този момент не се отчитат", обясни говорителят на Комисията Димитър Димитров. Те се записват два-три пъти - на картата, разпечатката и т. н", посочи още говорителят на ЦИК.
БТА