COVID-19 наложи безпрецедентна мерки за безопасност
Ситуацията, при която протичат тези избори, е безпрецедентна.

Заради пандемията от COVID-19 се спазват мерки за безопасност, има и мобилни урни за карантинираните. 

ЦИК: 39.99% е избирателната активност към 17 часа

3 милиона бяха осигурените маски за вота. 800 хил. са маските от по-висок клас.
Осигурени са и 1 млн. и половина чифта ръкавици, както и десетки хиляди дезинфектанти, както за ръце, така и за повърхности.

В днешния ден някои секции, като тази в столичното 41-во училище, отвориха със закъснение от близо половин час. Забавянето дойде заради задължителната проверка за грипоподобни симптоми на членовете на комисии.

„Тъй като знаете каква е ситуацията в България, се наложи на всеки един от нас да му се измери температурата и да изчакаме, за да можем да си отворим секциите”, каза Елена Каменова.

Междувременно отвън се появиха първите желаещи да гласуват. Някои идваха подготвени с допълнителни предпазни средства. Около обяд дълги опашки имаше пред вратите на повечето столични училища. Хората трябваше да стоят на открито, за да няма струпване вътре в сградата.

България избира 45-ия парламент

„Когато коридорите се напълнят, молим хората да изчакат. Когато хората гласуват и освободят пространство, тогава влизат нови хора”, заяви Анна Танева, която е технически сътрудник.

Въпреки реда на влизане струпвания имаше и пред класните стаи. „За съжаление пространството не е достатъчно, за да се спазва дистанцията от метър и половина минимум”, коментира Анна Танева.

Някои от хората не спазваха не само дистанция, но и идваха до урните без маски. Вътре в секциите се допускаше хората да попълват бюлетина със собствена химикалка.

Жалби и сигнали в изборния ден, проблеми с машинния вот (ВИДЕО)

Служебните химикалки се дезинфекцираха на всеки няколко ползвания. Хората, избрали гласуване с машина твърдят, че нямат притеснения да докосват екрана, който са пипали десетки други преди тях.

Въпреки че в училището имаше отделен коридор за изход, проверка на NOVA показа, че повечето хора не го използват и така се стигаше до стълпотворение на входа.

Гласът си в пандемия дадоха и тези, които COVID-19 изпрати в болница. В 8:00 часа мобилната урна в „Пирогов” влезе при пациентите. Бюлетини пуснаха 107 инфектирани с коронавирус.

Вотът в цифри: Мъжете кандидати за депутати са два пъти повече от жените

За болните с коронавирус в друга столична болница „Царица Йоанна" гласуването беше под въпрос. Причината - за да има мобилна секция, трябват поне 10 желаещи да гласуват. В петък, броят им е бил 9. „Днес обаче са 26-ма”, заяви един от членовете на СИК.

В Перник пък бяха изправени пред друг проблем - липса на желаещи за членове на комисии за COVID секторите. Решение тази сутрин все пак се намери, благодарение на доброволци и така урната все пак стигна и до пациентите.

Отделни 88 подвижни секции в болниците у нас имаше и за пациенти, които не са с коронавирус. В тях гласуваха и лекарите и сестрите, които са на смяна.

От сутринта подвижни урни тръгнаха и към хората под карантина. В район „Панчарево” ще гласуват 23-ма души. „Даваме сгъната бюлетина на хората, те гласуват - дали вкъщи, дали отвън, съответно ние не сме при тях. После сгъната те я пускат в урната и това е”, каза Стефани Станчева - секретар на 33 СИК

Спряха машинното гласуване в област Велико Търново (ВИДЕО)

Във Велико Търново имаше две мобилни урни за цялата община. Ванче Славкова и синът й бяха първите карантинирани, които пуснаха бюлетина. „С удоволствие гласуваме. Трябва да го направим, така че да удовлетворим нацията”, коментира Славкова.

Боян Бейков е председател на подвижната секция. От 20 години участва в подготовката на избори, но твърди, че тези са му най-тежките. „Организацията е трудна. В това пандемично време не е лесно. Има страх в някои хора. Ние, колегите, гледаме да се пазим. Това са ми най-странните избори”, каза той.

46 са общо секциите в страната, които обслужват българите под карантина.
nova.bg