Президентът на България Румен Радев гласува в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София в 11:20 ч. Той избра да упражни правото си на вот машинно. 

Румен Радев гласува
БТА
 

"Гласувах за свободна, справедлива и просперираща България. Вярвам, че макар и трудно, българите вземаме съдбата си в свои ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането към законите и правилата, към осъзнаването на силата на колективното действие, към отприщването на огромния потенциал, който носи народът ни", заяви той, след като направи избора си.

Той призова всички пълнолетни българи да гласуват, "иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация".

Президентът Румен Радев гласува машинно в София (ВИДЕО)

Българите да гласуват – за това призова и председателят на парламента Цвета Караянчева, след като упражни правото си на вот. Тя гласува с хартиена бюлетина и отбеляза, че 10 машини не са заработили в изборния ден. 
 
Караянчева увери, че противоепидемичните мерки се спазват в избирателните секции.

„Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението на страната, гласувах за това да продължим да надграждаме всичко, което сме постигнали, гласувах за по-високи доходи, за политика в областта на здравеопазването и образованието“, заяви още Караянчева.

БТА

Цвета Караянчева гласува с хартиена бюлетина 

Премиерът Бойко Борисов упражни правото си на вот в родния си град Банкя в 78 средно училище „Христо Смирненски“. Той гласува с хартиена бюлетина.

Бойко Борисов
БТА

„Благодаря на всички, които се занимаваха с изборите. Огромна работа свършиха. Осигурихме машинно гласуване, за да може всичко да е прозрачно и честно. Близо 50 милиона са дадени за машините. Тези пари можеше да ги разпределим между пенсионерите. Това са най-скъпите избори. Вероятно те ще излязат над 150 милиона”, заяви министър-председателят след като упражни правото си на глас.

"Дойде и този ден. Разбира се, можеше да е със седмица по-късно, ако не беше инатът на президента. Виждате данните на заразените – 25, 20, 18% положителни проби. Слизаме от третата вълна. Минахме половин милион ваксинирани, след една седмица щяхме да сме в доста по-добра кондиция", каза още Борисов.

Премиерът Бойко Борисов упражни правото си на вот (ВИДЕО) 

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни машинно правото си на вот. „Гласувах за връщане на държавността. За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас на изборите за Народно събрание. 

Илияна Йотова
Президентство на Република България
 

Илияна Йотова упражни машинно правото си на вот (СНИМКИ)

Здравният министър проф. Костадин Ангелов упражни правото си на вот и гласува за 45-ия парламент. Той апелира всички български граждани да гласуват: „Да бъдат спокойни, да си сложат маските, за да можем в края на деня да бъдем доволни от това, което сме направили.“

„Днес гласувах за това, за което се боря всеки ден – за здравето ,за спокойствието на хората, за един свят без пандемия, за края на този кошмар. Надявам се всички да бъдат убедени, че днешният ден може да донесе онази промяна, за която всички се борят.“, заяви Ангелов.

БТА

И направи прогноза за развитието на пандемията: „Аз всеки ден се надявам да бъде последен от битката ни с пандемията. От тази ситуация, в която се намираме, виждам, че единственото спасение ще ни бъде донесено чрез ваксината“.

Здравният министър Костадин Ангелов гласува при спазване на мерките

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също пражни правото си на вот. Тя гласува машинно в 48-ма секция в 25-то училище "Д-р Петът Берон".

Нинова призова българите да гласуват. „Моментът е решаващ за България. Излезте и гласувайте, не оставяйте някой друг да взима решения за настоящето и бъдещето на семействата ви и децата ви“.

„Аз гласувах за промяна и стабилност, да излезем от дъното на всички мрачни класации, за подредена, стабилна и социална България, която няма да остави никого сам в кризата и ще се погрижи за всеки“, заяви още Нинова.

БТА

„Гласувах за здрав и образован народ, който има работа и получава високи заплати и пенсии, който диша чист въздух, пие чиста вода, яде чиста българска храна. Гласувах за справедлива България, за да има чувство за справедливост, бъдеще за народа и децата ни. Това е възможна промяна. Зависи от всеки един от нас. Затова отново призовавам - не се страхувайте, излезте и гласувайте за настоящето и бъдещето на децата си и на България.”, подчерта Нинова. 

Корнелия Нинова гласува машинно

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас малко след 9:00 ч. в СУ "П. Р. Славейков" в гр. Кърджали.

БТА

"Гласувах за рестарт на държавността. За възстановяване на нормалността в политиката. За възстановяване на демокрацията в България. Гласувах за ускорено икономическо гласуване на България", това каза Карадайъ, след като даде гласа си.

Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали (ВИДЕО) 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов упражни правото си на глас.

БТА

След като пусна бюлетината си, той посочи, че очаква изборите да са честни, а от партията му полагат усилия за това. "Очакваме изборите да бъдат честни, работим за това. Инвестираме доброволческо усилие и призовавам всички да гласуват", каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Очаквам да се формира парламент с повече легитимност (ВИДЕО)

Лидерът на НФСБ и водач на листата на Патриотична коалиция ВОЛЯ и НФСБ в Бургас Валери Симеонов гласува в морския град в СИК 108 в ОУ "Найден Геров" в ж.к."Меден Рудник" малко след 9:00 ч.

Валери Симеонов
БТА

"Гласувам за честни и смели, отговорни хора в българското Народно събрание, който да са почтени и да не са корумпирани. Това да даде тласък на държавата, защото такива хора мислят първо за държавата и след това за себе си и партията си. Дай Боже да има повече народни, които на първо място да поставят интересите на държавата". Това каза Симеонов, след като упражни правото си на вот.

Валери Симеонов пусна бюлетината си в Бургас 

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов гласува в 10:00 ч. в училище „Патриарх Евтимий“, секция 118 в Плевен.

"Гласувах за традиционното българско семейство, за българските граждани, за продължаващото увеличаване на доходи". Това каза Красимир Каракачанов, след като упражни правото си на вот.

Красимир Каракачанов
БТА

"Каквото българският гражданин реши, това ще бъде. Обикновено политиците обичат да правят прогнози, обичат да се правят на големи социолози, нека тази роля на решаващия да оставим на български народ", каза още Каракачанов от Плевен.

Красимир Каракачанов гласува в Плевен (ВИДЕО) 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки даде вота си в 175-а избирателна секция в Златни пясъци.

„Гласувах за чисти политици и чисти партии, които да обединят двете Българии – на българите в чужбина и на българите в България. Това може да стане като създадем еднакви условия у нас – такива условия, заради каквито българите бягат в чужбина”. Това Марешки, след като гласува.

Веселин Марешки
БТА

Веселин Марешки даде вота си в Златни пясъци (ВИДЕО)

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров също упражни правото си на глас. Той гласува в избирателна секция 7 в София - район "Красно Село".

"Смятам, че ще има нови избори след тези, тъй като няма да решат нищо", заяви той. 

Волен Сидеров упражни правото си на глас 

Лидерът на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова също упражни правото си на вот.

"Гласувах за по-високи доходи, за преизчисления на пенсиите, за подкрепа на малките фирми, децата, семействата и самотните родителите", заяви Манолова.


Тя поздрави всички българи, които не са се уплашили от коронавируса и от дъжда и са излезли да гласуват, както и българите в чужбина, които извиват опашки, за да гласуват. 

Външният министър Екатерина Захариева гласува в Езикова гимназия “Бертолт Брехт” в Пазарджик.

“Гласувах за това да продължим добрите неща, които мисля, че всички в моята община и роден град виждат. Гласувах за това България да продължи да бъде достойна държава-членка на Европейския съюз.

МВнР
 

Екатерина Захариева коментира и солидарността на европейските държави, които са преотстъпили 1,3 милиона от собствените си ваксини, за да ги дадат на България и на българските граждани. 

Политиците поздравиха католици и арменци по повод Великден.