/ iStock/Getty Images
Искаме да опровергаем разпространените фалшиви новини за странни разговори между МВнР и ЦИК в процеса на подготовка и организиране на изборите на 4 април, каза главният секретар Калин Анастасов, който е заместник-председател на работната група "Избори" в МВнР. Той припомни, че, спазвайки Изборния кодекс и ангажиментите по него, МВНР е създало работна група, която, в координация със задграничните ни представителства и на основа на подадените заявления на българските граждани зад граница, е успяла, въпреки трудностите заради пандемията, да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване в чужбина - 465.

Искам категорично да се противопоставя на опитите МВнР да бъде въвличано в политическата кампания, заяви на пресконференция във връзка с организацията на изборите в чужбина постоянният секретар Иван Кондов, който е и председател на работната група "Избори" в МВнР.

Спазвали сме стриктно закона и всичките му срокове, заяви той. Всички наши представители са деполитизирани, те не трябва да правят коментари на решенията на ЦИК, посочи Кондов.

Представителите на работната група участват само в официални разговори с ЦИК, подчерта Анастасов. В изпълнение на своите ангажименти по предложение на задграничните представителства и след анализ МВнР е предложило с писмо на ЦИК да вземе решение за броя на членовете на съставите на СИК зад граница. В допълнение към предложения, получени от нашите задгранични представителства и българските общности, ЦИК взе решение за увеличаване на броя на съставите на няколко секционни избирателни комисии, обясни той.

Към днешна дата общата численост на съставите на СИК зад граница е 2507 души. МВнР краткосрочно ще командирова около 160 човека, а още 140 наши колеги зад граница ще вземат участие в СИК, информира Анастасов. Съгласно решение на ЦИК след консултации с партиите са предложени 500 души членове на СИК зад граница. Така от нас се изисква да предложим около 1700 членове на СИК, предложени от нашите представителства след консултации с българските общности по места, обясни Анастасов.

Съгласно решение на ЦИК СИК, съставени от трима членове, има само в 33 от 465 секции, и то основно в държави, в които има изключително малко подадени заявления за гласуване, посочи той и даде като пример Босна и Херцеговина, където има подадени само 6 заявления, а на последните парламентарни избори са гласували 35 човека. В Бразилия сега са подадени в секцията в посолството 5 заявления, а на предните избори там са гласували 18 души. Единственото изключение е секцията в посолството в Осло, Норвегия, като там направеното предложение е обосновано с противоепидемичните мерки и с разкриването на две нови секици близо до Осло, с които българските граждани ще бъдат улеснени за упражняването на правото да гласуват зад граница.

Всички членове на СИК, по предложение на задграничните ни представителства, са в координация с българските общности зад граница, посочи още Анастасов.
БТА