Овладяна е обстановката около язовирите „Нова Върбовка“ и „Чешме дер“, които преляха тази нощ в резултат на обилните дъждове. Това каза за Дарик заместник-председателят на Държавната агенцията за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов. По-сериозни материални щети, настъпили в резултат на възникналата ситуация, има в село Камен, което се намира под самия язовир „Чешме дере“. Наводнени са училище и детска градина, които са временно затворени, а част от учениците са пуснати във ваканция. От областната управа са разпоредили наблюдение на всички язовири в региона, които са над 160 на брой.

Два язовира преляха в община Стражица, обявиха бедствено положение
 
Около 01:00 ч. тази нощ, в резултат на обилните валежи, нивото на водата в язовир „Нова Върбовка“, община Стражица, прелива и разкъсва стената на водоема, обясни за Дарик ген. Кирил Войнов:
 
„Едната е земно-насипна, преливникът не може да поеме водното количество, което влиза в язовира, прелива през язовирната стена и фактически я прокопава до дъно, до основи. Водата излиза по поречието, без да нанася някакви допълнителни щети. Няма засегнати населени места, единствено има засегнати земеделски площи“, каза ген. Войнов.

Стражица
БГНЕС

400 язовира се нуждаят от спешен ремонт
 
Вторият критичен момент в резултат на среднощните дъждове се случва в село Камен, което се намира точно под язовир „Чешме дере“. Въпреки по-малкия капацитет на водоема, заради локацията му прелелите води успяват да достигнат до близките къщи и училището в село Камен.
 
Областният управител на Велико Търново Любомира Попова обясни за Дарик, че тепърва ще бъдат оценени щетите на засегнатите от водата къщи:
 
„Всичко това е в резултат на обилните валежи с над 100 литра на квадратен метър, които се изливат за по-малко от 30 минути. Това, което организирахме съвместно с пожарната е да започне източването на язовир „Чешме дере“ на село Камен. Въпреки това има пострадали няколко къщи, асфалтова настилка на няколко улици, приземен етаж на Средно училище „Климент Охридски“, и детската градина. Но там е създадена организация и с най-съвременна техника се изпомпва водата“.
 
Попова допълни, че е разпоредено експертна комисия да извърши оглед и оценка на състоянието на всички 164 язовира в областта като увери, че към момента няма други водоеми, за които да се смята, че има опасност от преливане.

Ще се радваме на повече слънце следващите дни
 

Стражица
БГНЕС