Висш общинар в Първомай печели от мъката на хората като използва собствената си погребална агенция. За неговия бизнес работят не само служителите в общината, но и тези в общинската болница. Разследването е на Васил Иванов за "Неделята на NOVA" и разкрива как точно действа схемата.

Преди 10 години председателят на общинския съвет от няколко мандата Дечко Петков открива своя погребална агенция. Почти веднага след това, местният парламент закрива общинската агенция в града. Цените в агенцията на Петков са двойно по-високи. Собственичката на друга агенция – Иванка Хаджиева, разказа, че председателят на Общинския съвет е заставил общинската администрация да работи само с неговата фирма.

Шефът на НЗОК за лекаря в Пазарджик: Това не е единичен случай

„Ползва властта си, за да работи агенцията му. Хората се пренасочват от служителка на общинска администрация към агенция "Хадес", която е собственост на председателя на Общинския съвет. В общинската болница също е издадено разпореждане да се работи само с „Хадес”. Раздали са визитки и санитарките ги дават на хората”, твърди Хаджиева.

Със скрита камера екипът на NOVA провери как действа схемата - първо в общината, със служителката, при която опечалените отиват за смъртен акт, а след това и в общинската болница.
Подставено лице беше препратено към „Хадес” от служителката Димитрия Атанасова, която обясни, че общината работи с въпросната агенция. Впоследствие, пред камера, Атанасова отрече да е казвала такова нещо.

Отново със скрита камера екипът ни засне как в общинската болница се раздават визитки на агенцията на Петков. Санитарката Атанаска Канева заяви, че от цялото отделение, в което тя работи, се раздавали картички за контакт с „Хадес”.

Ще накажат ли лекаря, поставял стентове на здрави хора (ВИДЕО)

Директорът на МБАЛ-Първомай Румяна Бойлова призна пред камера, че е „съмнително”, че всички работят само с фирмата на председателя на Общинския съвет. И пое ангажимент визитките да не бъдат раздавани повече в лечебното заведение.

Собственикът на единствената погребална агенция в града, с която общинските структури работят, не смята, че има конфликт на интереси. Дечко Петков твърди, че не той е „викал” клиенти за „Хадес”. Признава, че е собственик на агенцията, но подчертава, че тя си има управител, който отговаря за дейността й.

Междувременно собственичката на другата фирма продължава да търси справедливост, за да може и тя да работи. 
 
NOVA