/ БГНЕС
С минимум 20 на сто трябва да се увеличи ресурсът за болниците, за първичната помощ - с минимум 30 на сто, а за лекарствата с 8-9 на сто, за да няма напрежение в системата. Това каза управителят на НЗОК Дечо Дечев.

Лекарят, поставял стентове на здрави хора, е взимал 57 000 лв. на месец (ВИДЕО)

Увеличението в приходната част на бюджета на НЗОК за следващата година не би трябвало да бъде по-малко от 550-600 милиона лева, но доколкото чувам, се коментират по-ниски числа, което означава, че ще има поводи за притеснение, каза още Дечев. Задачата на Касата обаче е да спазва това, което каже парламентът.

Здравната каса предложи облекчаване на процедурата за лечение на деца

Досега НЗОК е платила близо 3.5 млн. лв. надлимитна дейност на болници, за които има влязло в сила съдебно решение, посочи Дечев. Ако се наложи Касата да плати всички дължими суми за надлимитна дейност без лихвите, ще трябва да дадем 150 млн. лв., а с лихвите ще стане около 220-230 млн. лв., каза още Дечев и попита дали е редно с парите на осигурените лица да се плащат лихвите.

Шефът на НЗОК с идея за контрола при изразходването на парите в здравеопазването

По повод случая на лекар в Пазарджик, за който се твърди, че неправомерно е поставял стентове на пациенти и е злоупотребил, Дечев коментира, че това не са единични случаи и че подобни действия се извършват и в други области на медицината - химиотерапия, лъчелечение, неврология, гастроентерология и др.

Официално: Отстраниха лекаря, поставя стентове на здрави хора

Не съм забелязал преки действия за искане на моя оставка, но обикновено потърпевшият разбира последен, коментира Дечев появила се информация за отстраняването му като управител на НЗОК.
БТА