/ Георги Димитров
Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова резонно предизвика и първите политически реакции и оценки, след като в четвъртък президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии за служебно правителство, на което стана ясно, че има и други имена, освен Главчев, които е възможно да станат служебен министър-председател.

Главчев обаче, през правителствената информационна служба, обяви, че си оттегля съгласието да е заема премиерския пост за втори път. Сред мотивите за това решение са "сваляне на политическото напрежение".

Димитър Главчев се оттегля, няма да бъде служебен премиер за втори път

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че не познава Грънчарова, но ѝ пожела успех. 

"Тя е избрана от президента Румен Радев. Поздравявам въпросната госпожа, щом е събрала доверието на президента. Пожелавам ѝ успех", коментира Борисов.

Кирил Петков за номинацията на Горица Грънчарова: По делата ще ги познаем

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че първият тест за Грънчарова ще бъде това кой тя ще предложи за вътрешен министър. От ПП-ДБ в четвъртък отново повториха на консултациите, че нямат доверие в досегашния силов министър Калин Стоянов и дори обявиха, че според техни предварителни данни, купуването на гласове се е увеличило с поне 35 хиляди гласа по времето на Стоянов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също коментира номинацията на Грънчарова.

Пеевски очаква президентът да натиска новия служебен премиер за министерства

Дали трябва да се смени състава на кабинета той заяви, че никой не може да се бърка. "Това трябва да си го реши премиера", категоричен е той. Но изрази мнение, че Грънчарова ще бъде "натисната" от държавния глава за някои министерства. "Беше подготвена сценката с ПП-ДБ с Калин Стоянов", очерта той.

"За нас тази фигура не е подходяща да застане начело на държавата, заяви пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов за номинацията на зам.-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. 

„Само ще припомня един много показателен момент от недалечното минало, когато Конституционният съд се изказа, че уволнението на бившия шеф на Сметната палата – Цветан Цветков, е незаконно. Тогава Горица Грънчарова–Кожарева отказа да пусне Цветков в Сметната палата. Това само ние ли го помним? Когато един човек не спазва законите в позицията, която се намира, а тя е доста по-ниска от тази на министър-председателя, представете си какво ни очаква, когато този човек стане министър-председател“, каза Костадинов.

Според "Има такъв народ" (ИТН) пък, "вредните промени" в Конституцията не дават друга възможност на Радев да избира от "по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС" поредния министър-председател.

"Ако върнем миналото на въпросната госпожа, ще ви припомня с чии гласове бе избрана за заместник-председател на Сметната палата - на ГЕРБ и ДПС. Надяваме се на безпристрастно отношение и добра организация на изборите, но президентът в случая няма кой знае какъв избор", коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов в кулоарите на парламента пред журналисти.

От БСП важно да бъдат честни и почтени изборите, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази, добави депутатът. И припомни, че вчера на консултациите при президента са поставили въпроса за номиниране на български еврокомисар, тъй като крайният срок е 30 август. 

След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, смятаме, че ще сформира нужния кабинет. Така председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов коментира пред журналисти предложението на президента Румен Радев за Горица Грънчарова-Кожарева за служебен министър-председател.

Никой не е търсил от БСП предложения за министри, това е право на служебния премиер, отговори Гуцанов на въпрос.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня