/ Gulliver/Getty Images
Как българите оценяват посещението на папа Франциск у нас
101455
Как българите оценяват посещението на папа Франциск у нас
  • Как българите оценяват посещението на папа Франциск у нас
Две трети от българите са разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България. 57% от българите посочват, че имат положително отношение към папа Франциск. 32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята, а 41% са на противоположното мнение - не ги приемат. 12% от българите се определят за атеисти.
 
Това сочат резултатите от проучване на „Тренд” по повод предстоящата визита на папа Франциск у нас.
 
Какъв знак е посещението на папа Франциск в България?

За апостолическото пътуване на главата на Римокатолическата църква Папа Франциск у нас са разбрали две трети от българите. Малко над една трета обаче все още не са научили, установява социологическото проучване. 
 
60% от българите оценяват положително посещението на папа Франциск в България, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат - близо половината от тях.
 
Към главата на Римокатолическата църква проучването регистрира високи стойности на положително отношение (57%). Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение. 27% от всички запитани посочват, че има достатъчно информация относно посещението на папа Франциск в България. Половината от българите са на мнение, че липсва достатъчно информация. Малко под една трета (31%) от българите пък посочват, че ще следят посещението на папата в България. От данните става ясно, че с увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които ще следят това посещение. Най-незаинтересовани остават най-младите на възраст 18-29 г.
 
Визитата на папата у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят

32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то малко под 1 млн. и 800 хил. българи приемат тази гледна точка за духовните наместници. 41% са на противоположното мнение - не ги приемат. С увеличаването на възрастта нараства делът на хората, които приемат духовните лица като наместници на Бог.
 
Разчупеният папа Франциск, който спечели сърцата на хората (СНИМКИ)

12% от българите са посочили, че не вярват в Бог. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени. Социологическото проучване на "Тренд" е направено по поръчка на вестник 24 часа в периода от 5 до 12 април, като са интервюирани 1008 души на възраст над 18 години.

Всички новини около посещението на папа Франциск в България можете да откриете тук