/ Министерство на здравеопазването
Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава - освен по-добър достъп до навременни, качествени и ефективни, здравни грижи за всички български граждани, то може да осигурява и по-добри приходи. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на дискусията „Инвестициите в здравеопазването“.

„Не трябва да бъде разглеждано като държавен разход, като администрация или вид форма на социално подпомагане, а като икономическа дейност, която може да носи дори печалба към държавния бюджет”, допълни той.

Купуваме 6 медицински хеликоптера

По думите му нивото на здравната система зависи от човешкия потенциал. От полза на цялото общество е той да бъде развиван и организиран правилно.

Той подчерта, че е важно всички усилия на здравната система да бъдат насочени към повишаване качеството и продължителността на живота у нас. „До момента високите технологии бяха компютрите и софтуерът. Оттук нататък високите технологии ще са в медицината“, отбеляза д-р Кацаров и добави, че това ще промени стандарта на живот на хората. Като пример той посочи ваксините срещу COVID-19, които бяха разработени благодарение на новите технологии.

Отчетът на Кацаров

Форумът „Инвестиции в здравеопазването“ се организира от инициативата „Заедно за повече здраве“, партньори на която са Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. В рамките на събитието бяха представени и обсъдени данни от Доклада на Комитета по здравеопазване на Американската търговска камара в България „Здравеопазването като инвестиция“.

Всички участници във форума се обединиха около идеята, че здравната система у нас трябва да бъде променена. Тема на дискусията бяха още увеличаването на публичните инвестиции в здравеопазването, оптимизирането на контрола и ефективността като част от стратегическия дневен ред на страната, нуждата от обновяване на инвестиционната стратегия в сектора с оглед постигане на по-добри здравни резултати и др.