Продължителността на живота у нас е най-малка от всички страни в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Това се посочва в резюме от отчета на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, публикувано на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. По-рано през деня на брифинг всички служебни министри представиха отчети за дейността си през първия месец от встъпването си в длъжност.

В отчета на здравното министерство се казва още: Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ; ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри; налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности.

Кацаров: Ваксинацията продължава да бъде с незадоволителни темпове

„Завършихме 2019 година на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15.5. За 2020 година този коефициент е 17.8, а за първите 5 месеца на 2021 година надмина 21. Леталитетът от COVID-19 у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. По брой поставени ваксини сме последни в ЕС“, се посочва в резюмето.

Ваксиниране

Акцент в отчета е ваксинирането. В периода 11 май-10 юни са били поставени ваксини срещу COVID-19 на 427 816 души над 60-годишна възраст, а за периода 1 януари-11 май са били ваксинирани 454 352 души отново над 60-годишна възраст. По думите на здравния министър така става ясно, че до 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не са били приоритет на ваксинационния план.

"Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са позволили в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите", се отбелязва в отчета и се акцентира върху провеждането на информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция.

Сертификати за ваксинация

В публикуваното на Здравното минитерство резюме става ясно още, че над 5000 са били издадените сертификати за извършена ваксинация с грешки. Липсвала е оперативна процедура за поправянето им, а сертификатът е можел да се получи само от имащите електронен подпис. Вече е създадена процедура за отстраняване на грешки в издадени сертификати.

"Организирахме издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като България стана една от първите страни в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани, могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Създадохме възможност за изтегляне на зеления сертификат, без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център. Актуализирахме противоепидемичните мерки в синхрон с показателите за разпространението на заболяването в страната. Създадохме гъвкави процедури за влизане в страната, както и облекчени процедури на реципрочна основа с други страни - Румъния", посочват от ресорното министерство. 

В процес на въвеждане е и единен национален колцентър, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки и др.

Данни и информация за заразени и преболедували


Медико-статистическата информация не е била събирана систематично и има големи празноти, като липсва дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса. По брой на проведените тестове за COVID-19 България е на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС, се допълва още в резюмето на отчета. "Извършва се кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да има точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет /преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса/", допълват от министерството.

Създадена е работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за изготвяне на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19. Основата на протокола вече е готова и ще бъде публикуван до края на юни.

В Плана за възстановяване и устойчивост повече от половината средства са били насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности, се посочва още в отчета. В изключително кратките срокове, които остават за внасянето на плана в ЕК, е написан нов План за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването, като фокусът ще се насочи към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии. Ще се изградят мрежа от центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти. Започва процедура по изграждане на система за спешна помощ с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата ще се финансира от Плана за възстановяване и развитие.

Започнала е работата по изменение на две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари с цел подобряване на условията, реда, организацията и възнагражденията им.

Проверка в болници

Извършен е анализ на годишните отчети за дейността и на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници. Извършени са били проверки в Александровска болница, в столичната болница "Св. Иван Рилски", държавното дружество "Бул Био", специализирани болници за рехабилитация, както и проверка по сигнали в столичната болница "Лозенец". Предприети са били действия за смяна на ръководствата на болниците "Александровска" и "Лозенец", като в "Лозенец" са били констатирани тежки нарушения, свързани с извършени трансплантации. Нарушенията са били прикрити от Министерството на здравеопазването и служби за сигурност, се посочва още в отчета на министър Кацаров.

Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Извършва се проверка на начина на провеждане на процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май 2020 г. досега. "Предварителните резултати сочат, че голяма част от процедурите са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чуждестранни фирми. Част от закупените респиратори и лекарства, като някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната), са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без гаранция за употреба. Проверката продължава", се посочва в отчета.
 
И още: "направен е анализ на състоянието на изпълнението на бюджета на Министерството на здравеопазването и наличните средства за плащане. Установено е, че бюджетът за плащания на лекарите и лечебните заведения във връзка с извънредната епидемична обстановка е бил планиран до средата на месец май от предишното правителство. То отказа да внесе в Народното събрание искане за актуализация на държавния бюджет. Парите са изплащани до този момент без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с COVID-19, като има множество сигнали за получаване на средства от хора, нямащи нищо общо с лечението", се допълва още в резюмето от отчета на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Пълния текст на резюмето на отчета на министър Стойчо Кацаров за свършеното от Министерството на здравеопазването в първите 30 дни от работата на служебното правителство може да видите ТУК