Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров / БТА
Здравните власти у нас отчитат нисък обхват на ваксинация срещу COVID-19 в социалните домове. С тази цел, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е поискал да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу коронавируса на персонала и настанените в тях.

Кацаров е настоял за това в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Към 14 юни едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу COVID-19, от които 3 422 са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10 086 са ваксинираните, като 4 632 са със завършен ваксинационен цикъл, уточняват здравните власти.

Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал.

"Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация", отбелязва д-р Стойчо Кацаров.

С оглед на зачестилите случаи на заразени в социални домове, е необходимо регионалните здравни инспекции да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, подчертава още здравният министър.