Ще бъде създадена нова Дирекция за правата на пациента
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи отчет за дейността си през първия месец от встъпването си в длъжност.

Кацаров отчита нисък обхват на ваксинация срещу COVID-19 в социалните домове

Той подчерта, че лошите резултати, които отчитаме в борбата с пандемията се дължат на две причини - недоброто състояние на здравната ни система и лошото управление на кризата.

"Ваксинацията продължава да бъде с незадоволителни темпове. Следим много внимателно разпространението на коронавируса. Очакваме в следващите дни страната ни да влезе в "зелената зона" според критериите на Европейската комисия", каза здравният министър.

Според него страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати. „Най-важното нещо, което направихме още първия ден, е да променим логистиката за снабдяване с ваксини - най-вече за личните лекари. Дадохме приоритет и на ваксинацията на възрастните хора.

Здравният министър предлага промяна на модела на здравната система

Добрата новина от имунизацията, която продължава да е на незадоволителни нива, е че над 400 хиляди възрастни хора са се ваксинирали”, каза още той. Според него страната ни е сред първите в Европа, които са успели да въведат новите COVID сертификати.

"Започнахме промени в здравната система. И без да има коронавирус, тя се нуждае от промяна", допълни той. "Ще създам нова Дирекция за правата на пациента, която считам за задължителна", подчерта министърът.