Служебното правителство с отчет за дейността си през първия месец на власт
Служебното правителство представи отчет за дейността си през първия месец от встъпването си в длъжност. "По нормалната демократична практика се дава един толеранс от около 100 дни. Но този комфорт служебното правителство го няма, защото животът му е около 100 дни”, заяви служебният премиер Стефан Янев.

"Това, което заварих беше хаос, за съжаление, колкото повече работим, и се заравяме в проблемите на секторите, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила". С тези думи Янев започна отчета си.

Гълъб Донев: Работим по това да запазим бизнеса и заетостта

"Силата на гражданите е, че те определят дневния ред", посочи Янев.

"Надявам се, че полагаме основите на нов стил управление, при което гражданите нямат усещане за безнаказаност", заяви Янев. Той изрази надежда, че партиите, които ще бъдат избрани на предстоящите избори, ще продължат в същия дух, и призова всички граждани да гласуват.

Правителството демонстрира кураж да представи пред журналистите реалистичната картина. Има корупция маскирана в благозвучна форма, посочи Янев. Принципите ни са прозрачност и отчетност, няма да толерираме друг подход, както и недосегаемостта на никой, каза той.

След санкциите по списъка „Магнитски“: Премиерът и президентът с критика към службите

Премиерът каза още, че правителството работи и по подготовката на изборите. ЦИК трябва да вземе решение за осигуряването на машини за гласуване. В рамките на законовия срок ще има доставка на още 1500 машини за гарантиране на вота, посочи той.

„Застанали сме пред вас с вицепремиерите и някои от министрите от служебния кабинет и ще се опитаме да брифираме по отделни ресори по това, което е намерено и констатирано, както и с какви мерки и политики предлагаме да се излезе от ситуацията и да върнем някакво усещане за нормалност. Един от министрите, които присъстват тук, стана известен с метафора на това, което заварихме, затревените и източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори“, допълни служебният премиер.

Петков: 631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 язовира, само 10 са завършени

Служебното правителство ще предложи и политики, с които да се излезе от негативните ситуации, които са били констатирани до момента, добави Янев.

„Важно е да кажем че парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Те ще дойдат в рамките на тази година и ще бъдат 13 процента префинансиране от момента, в който планът бъде одобрен. Причините той да не е предаден и да има малко забавяне са две. Първата е политическото решение на нашите предшественици да  не го предават и техническите неизправности, които открихме по него. Втората е желанието ни да го подобрим, защото това е важен ресурс за нас”. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Планът не е предаден на Европейската комисия, има малко забавяне по две причини. Едната причина е заради решението на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим, обясни той. При встъпването ми в длъжност открих някои критики от ЕК, по които работим активно в последния месец, допълни той.

Втората причина за забавянето е нашето желание да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин и не се прави компромис с него, отбеляза Пеканов.

Рашков: Не е извършена чистка в състава на МВР

Има над 30 нови проекта, повечето от които са много хубави, някои обаче не отговарят на критериите на ЕК, посочи вицепремиерът. Има около 10 нови проектни предложения, които ще разглеждаме и искаме да влязат в плана, допълни той.

"В Министерство на икономика разделихме дейностите на два вида – по прозрачност и за икономически растеж. Първото нещо, което направихме, беше да осветлим, че ББР е раздала 946 милиона лева на 8 фирми и 1,8 милиарда лева на други 20 фирми. След това сложихме нов Устав на банката, според който максималният заем е 5 млн. лева, така че да не се дават по 100 млн. кредити от банка, която трябва да подпомага малкия и среден бизнес", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Кацаров: Ваксинацията продължава да бъде с незадоволителни темпове

По отношение на прозрачността следващата стъпка е да се напарвят комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската агенция за експертно застраховане. "В Държавната консолидационна компания 630 милиона са били похарчени за 10 завършени язовира. Първите три проверки показаха,ч е тези водоеми още не са в експлоатация. Издал съм още вчера заповед всички завършени съоръжения да влязат в експлоатация веднага”, подчерта министърът.

Той изтъкна също и възможността за подкрепа за бизнеса по линия на инициативата "Три морета", като се работи по възможността през юли, по време на форума в София да пристигнат големи компании като Amazon и Google, и за това представителите на бизнеса да поканят свои партньори от страните от инициативата.

„Това, което заварихме още първия ден, и то не беше изненада за никой от колегите във финансовия сектор, е че мерките бяха бюджетирани до края на март. Актуализация на бюджета не беше направена. Нашата първа задача беше да изготвим в спешен порядък план сметка за изборите, за което имахме само един ден. Успяхме да продължим част от мерките и да осигурим извънреден ресурс в размер на около 2,5 млрд. лева, за да успеем да запазим мерките, насочени към най-уязвимата част от населението”, заяви министъра на финансите Асен Василев.

Основната ни задача е спрем изтичането на финансов ресурс и да увеличим събирането на приходите, каза още министърът на финансите.

В брифинга в Министерския съвет, участват министър-председателят Стефан Янев, заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на икономиката Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.