Кабинетът подкрепя искането на ректорите за платеното обучение
Кабинетът подкрепя искането на ректорите за платеното обучение / снимка: Sofia Photo Agency

Ректорът на Софийския университет професор Боян Биолчев продължава да настоява за двойно увеличение на издръжката на студентите, както и за връщането на платеното обучение. Това стана ясно след среднощна среща в университета на ректорите на 14 ВУЗ-а и премиера Сергей Станишев.

В интервю за предаването „Дарик кафе” проф. Биолчев каза, че ръководството на университета е решено да продължи да иска повече пари, тъй като сегашният бюджет не позволява нормална работа. Ето какво още каза ректорът на Софийския университет:

„В своите изяви и в декларациите особено аз съм абсолютно подчинен на волята на Общото събрание на университета – а тя е категорична. Ако не се изпълнят тези условия, които са неминуеми, за да може да съществуваме, ние не затваряме вратите на университета, а ще изпаднем в невъзможност да изпълняваме задълженията си.

Ако видите заложено в бюджета за следващата година това повишаване, за което настоявате – 100 процента на издръжката на един студент?

„Или комбинирано с осъществена промяна на Закона за висшето образование, за да имаме правото да използваме нашия капацитет, да печелим пари с присъщата ни дейност”.

Тези условия вие предложихте на премира?

„Да. Това беше дискутирано вчера. Пълна подкрепа имаме за платеното обучение, което – нека да го подчертая, това не засяга държавната поръчка. Тези студенти, които ние в момента имаме, за които държавата отчислява съответната субсидия, те ще си учат при старите условия. Ще се приемат пак същият брой при същите условия, но ние ще имаме право допълнителния капацитет да го реализираме платено обучение”.

Цялото интервю четете тук.