/ пресцентър, Министерски съвет
Кабинетът отпуска близо 2 млн. лв. за заплати и нова техника в педиатричната болница
101548
Кабинетът отпуска близо 2 млн. лв. за заплати и нова техника в педиатричната болница
  • Кабинетът отпуска близо 2 млн. лв. за заплати и нова техника в педиатричната болница
За Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев" ще се преведат 1 700 000 лв., каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и представители на лечебното заведение.

Средствата ще бъдат по механизма за програмата "Майчино и детско здравеопазване". „Утре ще внеса проект за постановление на Министерския съвет, с което на Министерството на здравеопазването ще се предоставят допълнително за 15 апарата за дихателна неинвазимна реанимация 500 хил. лв., и за 50 кувьоза още 750 хил. лв.“, посочи министър Ананиев.

пресцентър, Министерски съвет


Апаратурата ще бъде разпределена между държавни и общински болници.

До края на май ще се обяви обществена поръчка за инжинеринг на новата детска болница и разчитаме, че в началото на септември ще започне строитеството й, каза още той. Министър Ананиев припомни, че вчера започнаха и преговорите с Българския лекарски съюз за промяна на цените на някои клинични пътеки, като приоритетно ще се завишат цените на в педиатрията. С наредбата за специализациите ще се предвиди и увеличаване на местата за специализанти по неонатология.

Лекарският съюз поиска промени във финансирането за лечение на деца и бременни

Проф. Иван Литвиненко от болницата изказа задоволство и благодарност от срещата и допълни, че сега до голяма степен напрежението е намаляло, тъй като са получили отклик на всичките им искания.

„С министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проведохме среща с лекари и неонатолози от детската педиатрична болница. Взехме решение Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" да получи 1 700 000 лева за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите на работещите там“, обяви премиерът на официалния си профил във Facebook.
 

С министъра на здравеопазването Кирил Ананиев проведохме среща с лекари и неонатолози от детската педиатрична болница....

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 14 май 2019 г.
БТА