Кабинетът „Орешарски” се събира на първо заседание
Кабинетът „Орешарски” се събира на първо заседание / снимки: БГНЕС
Кабинетът „Орешарски” се събира на първо заседание
64509
Кабинетът „Орешарски” се събира на първо заседание
  • Кабинетът „Орешарски” се събира на първо заседание

Кабинетът „Орешарски” се събира на първото си заседание днес. Въпреки че дневният ред съдържа едва осем точки, очаква се на заседанието да бъде одобрен стабилизиращият пакет от социални мерки, насочен към майките с малки деца, енергийно бедните и социално слабите семейства.

Проектопакетът предвижда вдигане на обезщетението за отглеждане на малко дете на 310 лева, разширяване на границата за достъп до енергийната целева помощ с 20 лева и двойно увеличение на финансовата помощ за първокласниците от бедните семейства. Министрите ще разгледат и предложение за разкриването на консулство на кралство Мароко у нас. За негов почетен консул е предложен преседателят на Камарата на строителите Светослав Глосов.

Първоначалният план за вдигане на майчинството на 310 лева от 1 октомври може и да не се сбъдне, след като от БСП обявиха, че ще настояват по възможност увеличаването му да стане от 1 юли.

Кабинетът Орешарски се събира на първо заседание
netinfo


Друга мярка в стабилизиращия пакет предвижда разширяване на границата за достъп до енергийната целева помощ за следващия отоплителен сезон. Право на тази помощ имат различни социални групи, като минималният изискван доход е диференциран според социалната група, и ще бъде вдигнат с 20 лева.

Правителството ще обсъди и възможността за двоен ръст на помощта за първокласници от семействата с доход до 350 лева на член от домакинството. Към момента стойността й е 150 лева, които се предоставят в началото на учебната година. Право на тази помощ имат около 45 000 деца.