Извършват възстановителни работи в засегнатите от наводненията общини
Извършват възстановителни работи в засегнатите от наводненията общини / снимка: БГНЕС

Екипите на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии/МДПБА/ извършват възстановителни работи по ликвидиране на последиците в засегнатите от наводненията общини. Това съобщиха от ведомството.

Спасителни екипи, оборудвани с необходимата техника, от Кърджали и Велико Търново подпомагат дейността по ликвидиране на последиците и овладяване на обстановката в общините Гълъбово и Раднево, област Стара Загора. Продължава работата по почистването на речните корита и отводняването на къщи, приземни етажи и дворове в общините Царево, Раднево, Гълъбово и Опан и в Свиленград и селата Калугерово и Троян, които все още са с обявено бедствено положение.

Организирано е денонощно наблюдение на нивата на реките и язовирите. Водните количества на реките Марица, Луда Яна и Тополница са се понижили. Контролируемо се изпускат язовирите "Кричим", "Кърджали", "Студен кладенец" и "Ивайловград". Критично остава състоянието в село Голема Раковица, което и днес е без вода. Поради високото ниво на река, минаваща през селото, няма възможност да се установят всички поражения по водопроводната мрежа. Отнесени са големи участъци от речното корито и са нанесени щети на двата водопровода, осигуряващи вода за пострадалите села. Продължава работата на екипите на ВиК по отстраняване на авариите в останалите без вода села Тополово, Богдан и Каравелово, община Карлово.

Екипи от МДПБА, със специализирана техника, почистват паднала скална маса на пътя Смолян-Мадан. Опасност от падащи камъни и свличане на земна маса има по пътищата в цялата област. Спасителите изпомпват вода от жилищните постройки и приземните етажи в Пазарджишките села Попинци, Бъта, Тополи дол, Долно Левски, Бяга и Сбор.

Продължават аварийно-възстановителните работи и привличането на техника от фирми по възстановяване на диги, отводняване на населени места и други дейности по ликвидиране на последиците в засегнатите от наводненията райони.