/ IStock
Срокът за номинации на нов управител на БНБ изтича на 23 март. Той беше удължен със седем дни, след като не беше получена нито една номинация досега.

За поста е предложен председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Сред спряганите имена за позицията е и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

"Нашето предложение от "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си". Това заяви пред БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.

"Небезизвестно е, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света", каза Ангова пред радиото.

По-рано днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви и кандидатът за поста от неговата партия.

"Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка.
Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се “вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.” Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура", пише Трифонов в пост в профила си във Фейсбук.

 
БГНЕС, БНР