Снегът, който валя през уикенда, е сходен с други зимни обстановки. Пътуването с летни гуми, когато вали сняг, създава проблеми. Преди седмица започнахме да предупреждаваме за предстоящата зимна обстановка, но дори в съботния ден имаше хора, които смятаха, че няма да има проблеми. Това каза Анастасия Стойчева, синоптик към НИМХ, пред NOVA NEWS.

Георги Златев, бивш директор на дирекция „Поддръжка на пътищата“ към АПИ, каза че хората, които извършват снегопочистването са едни и същи без значение в кого е властта.

Стойчева посочи, че през следващите дни ще се затопля, но ще има заледявания заради сутрешните ниски температури. Тя предупреди за опасност от образуване на поледици.

Златев каза, че в политиката по отношение на снегопочистването е хаотична, а техниката е в силно ограничен обем. Експертът допълни, че служителите, които работят за почистването на снега, са недостатъчно. Той обясни, че част от почистващите фирми работят без договор, а само със споразумение.

Златев обясни, че над 90% от фирмите работят на този принцип, което означава, че те нямат предвидимост и възможност за инвестиция. Докато вали снега не може да се очаква той да бъде веднага почистен, допълни експертът. По негови думи, ако има нередности при изпълнение на задачите трябва да бъдат наложени санкции.
nova.bg