Изключиха Велизар Енчев от парламентарните комисии
Изключиха Велизар Енчев от парламентарните комисии / снимка: БГНЕС, архив

Управляващото мнозинство в 43-ото Народното събрание освободи нечленуващия в парламентарна група Велизар Енчев от комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите и комисията по социална и демографска политика.

По предложение на лидера на НФСБ и председател на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов мнозинството в зала освободи Енчев, който стана член на комисиите като депутат от ПФ, но в последствие напусна тяхната парламентарна група.

С това предложение Патриотичният фронт за втори път изменя на своите избиратели, след като ги измами веднъж, гласувайки за коалиция, за която никога не е обещавал да подкрепя, каза Велизар Енчев по време на дебатите преди гласуването на това предложение на Симеонов.

Eнчев посочи, че с днешното си предложение Валери Симеонов казва на българските пенсионери, че не иска да има техен представител в комисията за гражданските организации и в комисията по социални въпроси. Симеонов се опитва да блокира и предложението ми за частична 13-та пенсия, а с искането да бъда оттеглен от тези комисии той оправя послание на българските пенсионери, че те не са желани в тази зала, каза Енчев.

В защита на Велизар Енчев се обяви бившият зам.-председател на парламента Мая Манолова, която поиска гласуването по тази точка да бъде отложено, тъй като според всички правилници на Народното събрание досега независимите депутати са били членове на парламентарни комисии.

По думите й, това е първият парламент, който не е дал възможност на независими депутати да участват в работата на парламентарни комисии като нейни членове. „Предлагам нечленуващите да не им бъде отнета възможността, защото тази мярка е дискриминационна по отношение на депутати, които не членуват в парламентарни групи”, посочи Манолова.

„Не търсете нищо повече от една чиста процедура - аз съм направил нашето предложение, тъй като г-н Енчев доброволно напусна групата и няма как да бъде наш представител в тези комисии”, обоснова се в отговор Симеонов.

Източник: БГНЕС