Министъра Петя Аврамова
Министъра Петя Аврамова / МРРБ, Пресцентър
Приключи проверката на ДНСК на строежа на сградата „Златен век“, за което бе информиран премиерът Бойко Борисов. Има изготвен констативен акт за спиране на строителството и възложителите са уведомени. Това потвърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Хасково.
 
Актът ще бъде връчен на възложителите днес, а те имат срок от 7 дни за възражения. След това ще им бъде издадена заповед за спиране на строителството, уточни Аврамова. Тя посочи, че констатираните нарушения са по време на строителството.
 
Основното са подземните нива, три на брой. По проект трябва да има платформи за транспортиране на автомобили като подземен паркинг, като такива не са изпълнени. Изпълнени са стоманобетонни плочи, които са монолитни“, обясни министър Аврамова.

По разпореждане на Борисов: Спира строежът на „Златен век“
 
„Други нарушения са свързани със съседен имот, като ДНСК ще излезе с резултатите от проверката. Това, което обявих на премиера Борисов е, че направените констатации дават достатъчно основание за спиране на строителството на „Златен век“. Неговото нареждане да пристъпим към спиране на строежа бе в рамките на закона“, добави министърът на регионалното развитие и благоустройството.
 
На въпрос за исканите оставки на зам.-министър Валентин Йовев и началника на ДНСК Иван Несторов, Аврамова припомни свои предишни изявления, че най-лесно е да се искат оставки и че първо тя иска да изчака специализираните институции да дадат своето становище.
 
„Предали сме цялата документация по строежа както на антикорупционната комисия, така и на специализираната прокуратура“, потвърди Аврамова. По нейни думи има заведено и дело по жалба в Софийския административен съд.

Изпълнителният директор на Артекс е проектант, строител и надзор на сградата „Златен век“ (ОБЗОР)
 
„Крайно разнопосочни са мненията на експерти и юристи във връзка с валидността на разрешението за строеж към момента“, подчерта Аврамова и обобщи, че ще изчака решението и на съда, и на прокуратурата, преди да реши трябва ли или не да има оставки.
 
Премиерът Борисов следи развитието на казуса „Златен век“ и неговото нареждане бе да действаме съгласно закона. Заповедта за спиране на строежа също вече е подготвена с всички аргументи относно направената проверка, изтъкна Аврамова.
БТА