Ние също ще получаваме скъп газ, с неоценимата подкрепа на служебния кабинет, смята бившият депутат
След като служебният кабинет отказа 6 от 7-те танкера, които щяха да нормализират част от доставките се оказа, че сме в "неизбежност" и още по-неизбежно трябва да се обърнем към "Газпром". Това заявява Ивайлов Мирчев от "Демократична България". 

"Очевидно българското правителство иска да върне България към руската енергийна зависимост - нещо, за което предупредихме нееднократно. Вместо да се защитава националният ни интерес се търси начин как отново България да бъде направена зависима от волята на Путин", смята той. 

По думите му, руският газов гигант "Газпром" не е просто доставчик на газ.

Росен Христов: Вече е невъзможно да не се преговаря с „Газпром“ за възобновяване на доставките

"Това е геополитически инструмент за влияние на Путин. "Газпром" не е евтин доставчик - справка Унгария, която в момента плаща повече от България за газ (при единствен доставчик Русия, а Орбан най-близък приятел на Путин). Ние също ще получаваме скъп газ, с неоценимата подкрепа на служебния кабинет. "Газпром" не е надежден доставчик - газът спира и тръгва тогава, когато Путин реши - справка Франция, Италия и Германия, на които "Газпром" спря газа, когато Путин им нареди", пише още Мирчев в своя Facebook профил.

Според него няма никакъв смисъл да се връщат доставките на газ от Русия. България има достатъчно опции да получава газ, стига правителството да има желанието да го вземе. А цената няма да е по-висока от тази на Газпром, смята още той. 

Кризисният щаб по енергетиката: От 1 октомври няма осигурен газ за България

Той откроява и какво не е направило правителството. Според Мирчев, правителството не е резервирало слотове от гръцкия терминал, въпреки че капацитетът му е удвоен и възможност за резервиране имаше и още има, както и не са запазени никъде слотове за ноември и декември, за да се гарантират нужните количества газ. Освен това не е постигната договореност с Турция за доставки и пренос. "Вместо да форсира гръцката връзка ни показа абсурдни снимки, с които опита да докаже, че е недовършена. Освен това не е подготвиенплан за компенсиране на битовите потребители и бизнеса за високите цени на газа.

"По този начин кабинетът не просто не работи за българския национален интерес, а обслужва този на Путин - да продължи България да бъде енергийно зависима от Русия, а с това да се прости и с геополитическата си независимост", завършва позицията си бившият депутат.