Днес е най-студената сутрин за месец януари. Температурите през нощта и в ранните часове във вторник бяха между минус 5 и минус 15 градуса в различните точки на страната. Особено студено е в котловините на Западна България, Предбалкана и западните подбалкански котловини - по тези места любителски метеостанции измериха до минус 17 - минус 18 градуса. От автоматичните станции на НИМХ в Троян в 5 сутринта беше минус 17,1 градуса, а в Ботевград - минус 17,4 градуса, посочва NOVA.

От НИМХ предупреждават - жълт код за опасно студено време е обявен за 5 области - София град, София област, Перник, Кюстиндил и Благоевград.

Много ниски температури в част от страната

НИМХ

Посрещаме вторник с минимална облачност в западните и централните райони на страната и по-значителна облачност на места около крайбрежието и в Североизтока, където не е изключено да прехвърчи символичен сняг в часовете до обяд. Следобед облаците почти навсякъде ще се изчистят до слънчево време. Ще се усеща вятър в Дунавската равнина, Тракия и по долината на река Струма. Температурите в най-топлата част на денонощието - между минус 4 и плюс 1 градуса.

Над Източна България ще остане предимно облачно. Ще духа умерен северозападен, в крайните югоизточни райони - северен, вятър. Максималните температури ще са между минус 4 и 1 градуса, в София - минус 3 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа умерен, по северното крайбрежие - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще са 0-2 градуса. Температурата на морската вода е 6-8 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините облачността ще е променлива, на места в масивите от Западна България - със слаби валежи от сняг. Ще духа умерен северозападен, по високите и открити части - до силен североизточен, вятър. Остава студено, с максимална температура на височина 1200 метра около минус 6 градуса, на 2000 метра - около минус 14 градуса.

В сряда сутринта отново ще е студено с температури в някои западни райони до минус 8 - минус 9 градуса. Облачността ще се увеличи, но само на изолирани места ще превали слаб сняг. Ще започне затопляне с дневни температури между 0 и 5-6 градуса.

Затоплянето ще продължи в четвъртък и по-осезаемо в петък, когато в топлата част на деня температурите ще достигнат 9-10 градуса в някои райони. Около планините ще се образуват облаци в четвъртък, но валежите ще са оскъдни.

През почивните дни облачността ще е динамична с чести разкъсвания. Слаб сняг ще прехвърча в някои райони в планините и около тях. Дневните температури ще се движат с леки колебания между 3 и 8 градуса.