Искрен Веселинов
Искрен Веселинов / БГНЕС, архив
ВМРО инициира широка дискусия в цялата страна относно Закона за социалните услуги
"Държавата е длъжник на българското семейство и нашата цел е да поправим това. Затова и внесохме промени в Закона за социалните услуги (ЗСУ), чието 6-месечно отлагане стана по предложение на Патриотите. Ако днес не направим промени, то след три седмици законът ще влезе в сила във варианта, който притеснява българските родители". Това заяви заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов на пресконференция във Варна. Той и общинските съветници от ВМРО в морската столица д-р Николай Евтимов и Венцислав Сивов отговаряха на въпроси на журналисти, свързани с предлаганите от партията промени в ЗСУ. На брифинга присъстваше и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

От днес във Варна стартират поредица дискусии с цел да бъде чуто мнението на родителски организации и НПО, които имат активна позиция по ЗСУ и по законодателството в социалната сфера, свързано със семейните политики. А буквално до три седмици изтича постигнатото отлагане на влизането в сила на ЗСУ.

ВМРО иска кодекс да обедини всички социални закони

Във времето на пандемията нямаше как да се проведат срещи с хора. По тази причина ние изготвихме предложения, които да отстранят основните недостатъци на Закона, и сега ще ги поставим на публично обсъждане, обясни Веселинов. Този закон трябва да има идеологическа база и да вменява, че целта му е защита на семействата, майките, децата, възрастните хора, категоричен е той.

"Семейството е на първо място. Внасянето на определени неолиберални модели в социалната политика ние от ВМРО не толерираме", заяви съпредседателят на ОП. Подчерта също, че социалната услуга не е търговска услуга.

"Трябва да бъде променен и законът за закрила на детето, като на първо място се съкрати административното производство – срокът да стане 7-дневен. Така на практика родителят в рамките на три дни да подаде жалбата и до седем дни да получи решение от съда. А не както е сега – има случаи, в които производството продължава и година. НПО нямат място в мултидисциплинарните екипи, които оценяват дали детето има нужда от подкрепа и закрила, защото един вид те преценяват дали някой има нужда от социална услуга, предоставяна от самите НПО", заяви Веселинов.

ВМРО: Кирилицата е българска, а не славянска азбука и това трябва да бъде прието официално

Според ВМРО програмата за закрила на детето трябва да се промени на програма за закрила на детето и семейството. Семейните ценности трябва да са базисни при разработката на законови текстове за закрила на детето.

Веселинов прогнозира, че изцяло отмяна на ЗСУ не е възможна при настоящото разпределение на политическите сили в парламента, но декларира, че от ВМРО продължават разговорите с партньорите за подкрепа на предложенията на Патриотите.

На въпрос на журналист относно сексуалното образование при децата Веселинов отговори, че в настоящите предложения такъв текст няма.