Искат повече денонощна охрана за кв. „Факултета” в столицата
Искат повече денонощна охрана за кв. „Факултета” в столицата / снимкa: Sofia Photo Agency

За повече щатни полицаи и за осигуряване на денонощна охрана на входа на столичния квартал „Факултета” настояват от Комисията по обществен ред и сигурност към Столичния общински съвет. Причината е редовното чупене на стъкла и седалки в градските автобуси, които се движат по линии 83, 111 и 63.

Последните вандалски прояви са отпреди три седмици, когато са били счупени стъклата на два автобуса по линия 83, минаваща през ромската махала, известна като Татарли. Хората се страхуват и една от ефективните мерки е поставяне на денонощен патрул във „Факултета”, обясни заместник-председателят на Комисията Борислав Стоянов.

„Да има постоянно присъствие, горе-долу да е като превенция. Надяваме се по този начин престъпността там да намалее”, обясни Борислав Стоянов.

Сред обсъжданите мерки са поставяне на камери в автобусите и бързо съдебно производство срещу заловените вандали, включително и обществено полезен труд. По данни на главен инспектор Стефанов от 3-то РПУ в момента за сигурността на квартал „Факултета” се грижат три пеши и три автопатрула. Според директора на Столичния автотранспорт Асен Добранов те се отзовават при подаден сигнал. По думите му през тази година в градските автобуси са нанесени щети на стойност над 150 хиляди лева.