/ президенство
Вицепрезидентът откри във Варна Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми
"Вместо бодрите изказвания, че няма да има затягане на мерките, е необходима реална подготовка за различни сценарии на развитие на пандемията от коронавирус.

Броят на заразените се увеличава в цяла Европа, правителствата разглеждат различни варианти, правят оценка на рисковете. Това в България липсва, а трябва да бъдем подготвени, за да избегнем нов стрес за обществото и сътресения в икономиката и социалната сфера"

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на Есенната академия на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се провежда под неин патронаж и ще продължи до 11 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тазгодишната тема на академията е „Пандемия - общество - медии“.
 
президенство


Вицепрезидентът поздрави организаторите - Българския Червен кръст и Медицински университет-Варна, че са успели в тази безпрецедентна обстановка отново да организират форума. „Вие показвате, че сме успешни тогава, когато ни обединява обща кауза“, заяви Илияна Йотова.
 
В приветствието си вицепрезидентът призова за откровен разговор „отвъд клишетата“ и постави редица въпроси, които да залегнат в дискусионния форум. „Каква е цената на българското здравеопазване?

Какво е състоянието на българската здравна система? Научихме ли си уроците няколко месеца по-късно, за да осигурим спокойствие на българските граждани“, запита Илияна Йотова и подчерта, че вече има маски и предпазни костюми, но остават все по-малко медици. Вицепрезидентът открои и ниското заплащане на медицинските служители.
 
Нов печален рекорд: 516 заразени с коронавирус

„Светът няма да бъде същият - поредното клише. Светът ще бъде такъв, какъвто ние го направим. Тези няколко месеца ни показаха, че всяването на страх е погрешната политика. Да бъдеш отговорен към себе си и към другите - това е най-важно днес“, заяви вицепрезидентът Йотова.
 
Илияна Йотова акцентира и върху последствията от кризата, които дълго време ще бъдат изследвани и ще трябва да се борим с тях. „Физическите отстояния се превръщат и в отстояния между човешките души. Маските крият реакциите ни, свикваме да бъдем анонимни и да изтриваме усмивката от лицата на децата ни“, посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова изтъкна активната дейност на служителите и доброволците от Българския Червен кръст, които в месеците на изолация извън светлините на прожекторите помогнаха на десетки хиляди български граждани. „Вие върнахте смисъла на думите съпричастност и човеколюбие“, посочи вицепрезидентът.