Илияна Йотова
Илияна Йотова / Георги Димитров
Разногласията в коалицията са изглеждали повече на война между различни лобита, отколкото политики, смята вицепрезидентът
За първи път в най-новата история на България имаше такава разнородна коалиция. Тази сложност на коалицията в кризисно време предизвикваше съмнения и, за съжаление, те се оправдаха. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира падането на правителството на Кирил Петков пред БНТ.  

В самото начало имаше сериозно съгласие какво трябва да извърши тази коалиция, отбеляза Йотова, но според нея не се са се оправдали очакванията за темпа на реформи - в Конституцията, в съдебната власт, за справяне с кризите, които следват една след друга в България. 

Лена Бориславова и Десислава Атанасова в остър спор за газа във Фейсбук

"Още в първите месеци правителството сякаш тръгна в една друга посока да предрешава нещата, да няма достатъчно обществена дискусия, да няма съобразяване с желанията на хората, получи се и много бързо конфликт между институциите и всичко това естествено доведе до тези резерви", каза още Илияна Йотова.

Кирил Петков, и Асен Василев получиха огромен шанс. Млади хора с претенции за сериозно образование, свежи идеи и нов поглед. Всичко това е чудесна предпоставка за много сериозен успех. Президентът има само една "вина" - че им даде този шанс. Много бързо те се обърнаха срещу президента, вместо да потърсят съюз", отбеляза вицепрезидентът.

Гьоков: Основната задача на служебното правителство е отмъщение и реваншизъм

По думите ѝ след управлението на тази коалиция е останала горчивина. Сякаш това не беше конкуренция на различни политики за вземане на решения в интерес на българските граждани, а война между различни лобита, посочи Илияна Йотова

"Обвиненията между политическа партия "Продължаваме Промяната", ИТН и останалите партии, като че ли обясниха на нас, българските граждани, че битката беше на едни пари срещу други пари. Такива неща карат хората да си останат вкъщи и да не ходят на избори", каза тя.

Според Илияна Йотова нито тя, нито президентът имат проблем с БСП.

"Част от ръководството на БСП смята, че неуспехите на партията се дължат на президента и президентската институция, сега имат възможност на изборите да проверят дали това е така", заяви тя. Над 93% от избирателите на БСП ни подкрепиха на президентските избори, припомни Йотова. 

Вицепрезидентът обясни, че министрите в служебния кабинет са подбрани на експертен принцип. "Когато президентът поеме цялата отговорност за един служебен кабинет и за управлението следващите месеци, негово право е да намери най-добрите авторитети и хора, които могат да свършат определена работа, за която са избрани", посочи тя.  

За тримата служебни министри, които са и представители на БСП, тя отбеляза, че е гордост и чест за всяка партия да има такива хора. 
Изборната кампания ще бъде с много тежък мирис на газ, заяви още вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея ще има много остър сблъсък между политическите партии на тази тема, но служебният кабинет ще трябва да свърши работа, така че да няма хора, които да бъдат на студено и да няма фалирали предприятия. 
 
БНТ