Лена Бориславова
Лена Бориславова / БГНЕС
Словесна схватка си спретнаха в социалните мрежи бившата шефка на кабинета "Петков" Лена Бориславова и експредседателката на ГЕРБ Десислава Атанасова. Темата на разпалената дискусия бе диверсификацията на газа в България. 

Десислава Атанасова
БГНЕС

В личния си фейсбук профил Десислава Атанасова написа в понеделник:

"Не мога да разбера защо се тревожите
От July morning газ тече в пълен обем към България.
Втечнен газ пристига с кораби на четири пъти по-ниска цена.
Изобщо...40 дни по-доброто бъдеще е реалност".

В своята публикация Атанасова цитира и написаното от Лена Бориславова на 1.07. в нейния фейсбук профил. В него бившата шефка на кабинета обявява, че "Азерски газ тече в пълен обем към България. По тръба, която винаги е била там, само че ГЕРБ не я "виждаха", а диверсификацията не я искаха."

 

Лена Бориславова не остана длъжна на Атанасова и в сряда публикува в отговор дълъг пост, отново в социалните мрежи.

"По комплексите на тема газ ще ги познаете. Как да разберем, че една политическа сила и нейните лица искат да държат България в миналото", започва разсъжденията си Бориславова. 

"Объркани са как така получаваме пълните количества азерски газ от 01.07.2022. Не искат да признаят, че е имало и алтернативни трасета за доставки - например "Кулата - Сидирокастро", и газовата диверсификация е била възможна още преди кабинетът Петков да свърши тази работа" пише Бориславова. 
 
"Чертаят ценови апокалипсис. Надяват се някой да саботира старта на газовата връзка с Гърция преди изборите, защото когато азерскят газ потече по нея, а не по трасетата, по които тече сега, цената на тези количества ще е драстично по-ниска и ще повлияе съществено на цената на общия микс за България", казва бишвата началничка на кабинета.

"Седемте танкера втечнен газ, договорени с ангажираща оферта от кабинета Петков, са им трън в очите. Изглежда, че им се иска тя да не бъде потвърдена. Защото това ще е поредният производител, от когото купуваме директно и митът за «посредниците» съвсем ще рухне", убедена е Бориславова.

"Пригласят активно на внушенията, че Газпром нямат никаква вина за нищо. Няма значение, че просто спряха да подават газ към България още през април, в нарушение на действащия договор със страната, подписан по време на тяхното управление", пише още във Фейсбук Бориславова.

"Лъжат и всяват страх сред хората с надеждата да забравим кой направи България напълно зависима от газов монополист. Може и да го забравим. Не заради забавянето на газовата връзка с Гърция с 10 години. Не заради набързо построения Балкански поток, по който не получаваме и една молекула газ. А заради факта, че газова криза поради липса на газ няма. По време на нашето правителство България отчете най-голям ръст в ЕС на индустриалното производство, което разчита основно на газ. Газът не е спирал за нито един бизнес или домакинство. Независимо от и въпреки Газпром", пише бившата началничка на кабинета "Пектов".