/ БГНЕС
Екипи на инспекцията по труда от София и Стара Загора ще проверят, дали са спазени изискванията за безопасните условия на труд на работните места в завода "Арсенал", след като един човек загина, а друг получи тежки изгаряния в резултат на запалване на боеприпасна смес. Това съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда.
 
Работниците са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди на боеприпаси и въпреки че сместа не е взривоопасна, тя е силно пожароопасна за състоянието, в което се работи с нея, обясняват от инспекцията.
 
Работник загина при инцидент в завод „Арсенал”, друг пострада тежко

Предстои да бъдат разгледани документите, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места, където е станал инцидентът.
 

БГНЕС


Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на другите контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката. От инспекцията припомнят, че производствата на този завод са с висок риск и подлежат на периодичен контрол, като за тях са планирани проверки на всеки три месеца.
 
От 2016-та година, когато са станали последните злополуки с фатален изход, са извършени 100 проверки и са установени над 460 различни нарушения, по-голямата част от които са свързани с безопасните условия на труд. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места и обекти, които пряко застрашават живота и здравето на хората.
 

БГНЕС


Запалване при разбъркване на смес за димни гранати довело до инцидента в "Арсенал"

В 22 случая е потърсена административнонаказателна отговорност от работодателя, а в сила са влезли 20 акта. В рамките на контрола са установени нарушения, като необезопасени въртящи части на машини, корозия на оборудването, непочистени работни места от остатъчни взривни вещества.

БГНЕС


Междувременно и Окръжна прокуратура-Стара Загора разпореди извършването на процесуално следствени действия заради инцидента. Извършва се оглед на местопроизшествието.

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в "Арсенал" АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв., а детето на мъжа ще взима ежемесечна стипендия до завършване на средното си образование. Това съобщиха от синдикалната организация. Ще бъде подпомогнато и семейството на другия мъж, който е пострадал при инцидента.