инцидент в завода Арсенал Казанлък
инцидент в завода Арсенал Казанлък / БГНЕС
Арсенал
96600
Арсенал
  • Арсенал
Възникнало запалване при разбъркване на смес за димни гранати в бронирана кабина, се посочва към момента като  причина за инцидента в „Ареснал“. Неспазване на технологичната дисциплина и на инструкциите за безопасност най-вероятно са довели до смъртта на мъжа, който е бил в непосредствена близост. Тежко пострадалият му колега е откаран в УМБАЛ-Стара Загора. 

В прикачения звуков файл чуйте изп. директор на "Арсенал" Николай Ибушев за инцидента и причините за него. 
 
Вътрешна дежурна комисия от завода разследва причината за инцидента. На мястото са представители на полицията и на РД ПБЗН. Извършва се замерване чистотата на въздуха. Данните сочат, че няма опасност за работниците от завода. Няма завишения на измерените 26 показателя за качеството на атмосферния въздух  в град Казанлък. Резултатите са получени от извънредното измерване с преносима апаратура за аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Стара Загора към ИАОС. Измерването  е проведено в три точки извън площадката на „Арсенал” АД към най-близката жилищна зона.

Тежката производствена авария в помещение на цех 130 на завод 3 на „Арсенал“ стана тази сутрин. Загина 27-годишният Цеко Василев, а тежко обгорял, с 80% изгаряне, е колегата му Красимир Желев на 45 години. 

Красимир Желев
личен архив

Пострадалите са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея. Няма други пострадали хора. Останалите работници са изведени от помещението.Има нанесени материални щети.


КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в "Арсенал" АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв., а детето на мъжа ще взима ежемесечна стипендия до завършване на средното си образование. Това съобщиха от синдикалната организация. Ще бъде подпомогнато и семейството на другия мъж, който е пострадал при инцидента.

Окръжна прокуратура-Стара Загора разпореди извършването на процесуално следствени действия. Към настоящия момент се извършва оглед на местопроизшествие от двама следователи от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Стара Загора. На мястото на инцидента е и окръжният прокурор Дичо Атанасов. 

Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне старозагорските си колеги при разследването на инцидента в Завод 3 на „Арсенал“. Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите. Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като „Пожарна безопасност и защита на населението“, следствени органи и т.н.

От 2016 г., когато са последните злополуки с фатален изход в предприятието, досега инспекторите по труда са извършили 100 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството, включени в списъка. Установени са 460 бр. нарушения, от които 395 бр. – по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората и 4 предписания за въвеждане на специален режим, когато не може да бъде приложена мярка „спиране“. В 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност. В сила са влезли 20 акта. Като цяло издадените предписания се изпълняват.