Имало сигнали за заплаха за живота на Цветанов, но всички те били несъществени
Имало сигнали за заплаха за живота на Цветанов, но всички те били несъществени / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Имало сигнали за заплаха за живота на Цветанов, но всички те били несъществени
67256
Имало сигнали за заплаха за живота на Цветанов, но всички те били несъществени
  • Имало сигнали за заплаха за живота на Цветанов, но всички те били несъществени

В бившата СДОТО е извършена комплексна проверка във връзка с информацията за неправомерното използване и съхранение на СРС и подслушване на граждани от МВР по времето на министър Цветан Цветанов. Това коментира по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той коментира и сигнали за заплаха за живота на Цветанов. По думите му има много неточни сигнали от ненадеждни източници.

Заплахите срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов не застрашават живота му, като всяка информация е проверена от МВР, съобщи в парламентарния контрол вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев в отговор на питане на депутата на БСП Георги Андреев.

Йовчев посочи, че ще информира Националната служба за охрана за това, че заплахите срещу Цветанов не са съществени и службата да прецени дали да не свали персоналната му охрана.

В МВР системно постъпват много и различни сигнали. Структурите извършват проверки. В голямата си част сигналите били неточни. Специално за бившият вътрешен министър Цветан Цветанов проверката установила, че сигналите за заплахи за живота му не са съществени, обяви от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветлин Йовчев. Те били подадени от четири дирекции на МВР - Благоевград, Ловеч, Варна и София.

Една от заплахите срещу Цветанов се случила по време на празненство в Боровец. „Според тази информация на 20 февруари, вечерта, в курортен комплекс Боровец е организирано парти по повод оставката на българското правителство с министър-председател Бойко Борисов. На партито присъствали пет лица от град Самоков, някои от тях криминално проявени. С напредването на вечерта две от лицата са отправили многократно вербални заплахи за лична саморазправа с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. От проверката, направена от бившите ГДБОП, не са придобити конкретни данни, потвърждаващи първоначалната информация", заяви Йовчев.

Вътрешният министър заяви, че ще информира Националната служба за охрана за това, че няма нито един сигнал, който да застрашава сигурността на Цветан Цветанов. Службата ще вземе решение дали да не свали охраната на Цветанов, който в момента се движи със сериозен кортеж. „От извършените проверки няма нито един сигнал, който към момента да считаме, че е сериозен. Това ще е решение на НСО. Аз не виждам сериозни заплахи", заяви вътрешният министър.

По думите на Цветлин Йовчев трябва да се направи и преглед на всички публични лица за това дали имат необходимост от охрана.

Междувременно от думите на вътрешнитя министър стана ясно, че дисциплинарните производства за незаконни подслушвания срещу бившия началник на СДОТО Сергей Кацаров и служителят на Радко Димитров били прекратени, като само Кацаров е порицан. Предложението за прекратяване било на дисциплинарно-наказващия орган, заяви още вътрешният министър Цветлин Йовчев, а поводът бе питане за незаконни подслушвания по времето докато Цветан Цветанов е бил министър.

След прекратените "дисциплинарки", за които се предвижда уволнение, Кацаров и Димитров са напуснали системата, а сега срещу тях има досъдебно производство. Справка за периода 1 януари до 14 април 2013 година показва системните нарушения, припомни министърът. И припомни, че е предложено бившият началник на СДОТО Сергей Кацаров да бъде лишен от възможността да израства в кариерата на МВР за срок до три години. Порицание е предложено за Бранимир Димитров и Владимир Кирилов. За Радко Димитров стана ясно, че на 28 март е унищожил записи.