Посещението на президента Румен Радев в Русия не целеше да възкреси АЕЦ "Белене". Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред Нова телевизия. Според нея президентът е поставил голямата тема за енергийната независимост на Европа и за това къде е България.

„Независимая газета": Какво стои зад българския завой в енергетиката?
 
Президентът постави една широка палитра от въпроси там. Зададе политическа рамка, която започна от културата и завърши с енергийната сигурност. Той изпълни мисията си и за мен бе странен диалогът, който след това се породи в България. Не възприемам посещението му като цел за възкресяване на АЕЦ „Белене”. Президентът постави голямата тема за енергийната независимост на Европа, за това къде е България и какво може да направим като енергийни проекти. Той построи отново един мост, който в предишните пет години беше тотално разрушен”, каза Йотова в предаването "Събуди се".

Кремъл: Личи интересът на България към големи енергийни проекти, нужни са гаранции
 
По думите й Румен Радев отново е станал "заложник на ниски вътрешнопартийни страсти". Според нея не трябва да е така, тъй като външната политика трябва да е обект на национален консенсус. „Унизително е за нас като българи да поставяме на такова ниско ниво този диалог”, на мнение е Илияна Йотова.
 
Тя направи обиколка в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя Кирил и Методий. Основната цел бе отдаване на почит към делото на светите равноапостоли. „Отидохме на местата, където са стъпвали светите братя и техните ученици. Беше много голямо удовлетворението, че се знаеше много за България”, поясни Йотова.

„Росийская газета“: Путин и Радев решиха да възстановят диалога между Русия и България
 
Нашата задача е да опазим кирилицата, защото има тенденции в обратната посока. Не трябва да сме наивници”, каза в вицепрезидентът.
nova.bg