Христо Грудев: Причината не са само пътищата
Христо Грудев: Причината не са само пътищата / cнимкa: БГНЕС

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев обяви 21 април за траурен заради тежката катастрофа, при която вчера загинаха седем жители на града, управляван от него. Погребенията на петте момчета са в траурния ден, а в сряда ще бъдат погребани двете 19-годишни момичета Каролина и Славена, тъй като се очаква да се завърнат родителите им, които са в Полша, Португалия и Германия.

Нито едно семейство не е поискало помощ от община Асеновград за погребенията до момента.

По думите на Грудев причината за катастрофата не е само в пътя. В 5.00 часа сутринта едва ли е имало повече от две коли по цялата отсечка Пловдив – Асеновград, каза той. „Според мен причината тръгва от семейството, през училището, през подготовката на курсовете за шофьори, през контрола по пътищата, самите пътища. Това е плеяда от фактори, които оказват своето негативно въздействие. И ето какво се случва – седем млади живота нелепо отнесени. Колко милиона останахме и хиляди жертви даваме по пътищата, хиляди остават инвалиди за цял живот в тежест на близките и на обществото. Хубаво е открито и ясно да се направи една дискусия да се видят причините. Когато се знаят причините, по-лесна ще е борбата как да излезем от тази лоша ситуация”, каза още кметът пред Дарик.

Всички тържества на територията на общината са отменени. Религиозен ритуал не може да се извърши, защото по канон сега не е време за извършване на такива неща, каза кметът на града.