Христо Бисеров притежава огромни суми пари с неустановен произход
Христо Бисеров притежава огромни суми пари с неустановен произход / снимка: БГНЕС, архив
Христо Бисеров притежава огромни суми пари с неустановен произход
79463
Христо Бисеров притежава огромни суми пари с неустановен произход
  • Христо Бисеров притежава огромни суми пари с неустановен произход

Огромни суми пари с неустановен произход са засечени по сметките на Христо Бисеров и доведения му син.

Това каза пред журналисти председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

Вчера СГС запорира имущество в размер на 1,2 млн. лв., собственост на бившия заместник-председател на парламента.

Въпреки че срещу Христо Бисеров няма такова обвинение, според Димитър Георгиев сделките на семейството му са класически пример за пране на пари.

По случая с Христо Бисеров се проверяват изключително много неща, включително сметките му в чужбина, обясни Пламен Георгиев. По думите му за първи път в рамките на това производство е била запорирана сметка в Швейцария. Комисията се е фокусирала върху преводите, които са направени от сметки на Бисеров към сметки на доведения му син Ивайло Главинков.

„Освен това има къща на 2 етажа, построена с пари, на които ние оспорваме законовия произход. Става въпрос за сделка, сключена с фирма, от която съпругата на Бисеров и г-н Главинков са имали по 25 дяла. Те ги продават на една японска компания. Закупили са тези дялове за 25 хил. лв. и след 4 месеца - незнайно по какви причини, цената на тези дялове вече е 850 хил. лв. Двамата продават по 25 дяла за 850 хил. лв. Още по-странното е, че малко след това японската фирма ги продава на българска фирма, част от която е г-н Главинков. Така че ние категорично оспорваме тази сделка", добави Георгиев.

Той допълни, че няма пазарни аргументи как може за четири месеца дяловете на една фирма да повишат цената си в такава степен. По думите му Комисията е установила няколко подобни сделки:

„Постоянно се въртят суми между едни фирми, абсолютно необясними продажби за няколко месеца - купуват се акции или дялове, които след това повишават цената си баснословно".

Шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обясни, че в следващите три месеца бившият заместник-председател на НС и доведеният му син ще имат възможност да обяснят произхода на средствата си. Ако това се случи, запорът над имуществото им ще бъде вдигнат.