Христина Христова видя бъдеща коалиция - ГЕРБ, ДСБ, „България на гражданите
Христина Христова видя бъдеща коалиция - ГЕРБ, ДСБ, „България на гражданите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Покрай опита за овладяване на протестите, постепенно като че ли се оформя бъдеща коалиция - ГЕРБ, ДСБ и Движение "България на гражданите". Това коментира председателят на НДСВ в оставка Христина Христова на конференция на младежката организация на партията на тема "Бъдещето на НДСВ и либерализмът в България" в София.

Ситуацията в България е на политическа криза, отбеляза Христова, цитирана от БТА. Тя посочи, че възрастта на правителството е равна на възрастта на протестите, най-продължителните от 1989-90 г. насам.

Политиците се опитаха да овладеят протеста, наричам този процес - компрометиране на протеста - от една страна, от ГЕРБ и от друга, "от т. нар. Реформаторски блок", каза Христова. Тя отбеляза, че досега не е чула концепция за реформи от Реформаторския блок.

Според Христова стоте дни на кабинета "Орешарски" ще се запомнят със задкулисните назначения и с ненужната и необяснена актуализация на бюджета, с високомерието пред гражданското общество и с нежеланието за диалог с него. По думите й хората протестират срещу БСП, ДПС, "Атака" като субекти на задкулисието, но също и срещу ГЕРБ, по чието време също имало задкулисие. Христова прогнозира, че предсрочният парламентарен вот ще съвпадне с евроизборите през май догодина.

Според председателя на НДСВ либерализмът и центризмът е необходим на България, за да не се допусне това разкъсване на нацията на крайно ляво и на крайно дясно. Нуждаем се от генерационно обновление в НДСВ, каза Христина Христова по повод на предстоящия извънреден конгрес на партията. Тя посочи, че разчита младежката организация да даде своя принос за обновлението на партията и на нейното ръководство. Христова предложи младежите да направят своята номинация за председател на НДСВ.

Довечера младежите от НДСВ ще бъдат приети от бившия премиер Симеон Сакскобургготски на кратък разговор в двореца "Врана". Председателят на МНДСВ Стефан Кенов съобщи, че са подготвили изграждането на паметна плоча на Цар Борис Трети във "Врана" и ще отидат да поднесат венци и цветя.