Хората с ревматични заболявания с „нетрадиционен поздрав” към НЗОК
Хората с ревматични заболявания с „нетрадиционен поздрав” към НЗОК / снимка: БГНЕС, архив

Пациенти с ревматологични заболявания, които от месеци изразяват недоволството си срещу Здравната каса от факта, че тя не покрива лечението на всички, тази сутрин символично ще „поздравят” здравноосигурителната институция с картичка и дървена марионетка.

Причината, според болните, е, че Касата не проявява състрадание и човешко отношение към българските пациенти с ревматични заболявания, а поводът е днешният празник, в който Църквата почита паметта на Света великомъченица София и нейните дъщери.

В посланието си пациентите изтъкват, че на днешният ден нямат нито вяра, нито надежда, нито любов. Те се чувстват предадени от системата и в деня, в който хората си подаряват четирилистни детелини за късмет, те ще подарят марионетка, за да припомнят на Здравната каса това, което тя е направила с тях.

В края на юли от организацията, която представлява тези болни, устроиха символично погребение пред Касата и обявиха, че с въвеждането на нови изисквания, тя остава някои от пациентите без лечение.

Тогава от финансовата институция увериха, че ревматоидно болните не трябва да се чувстват ощетени, тъй като за всеки един от тях касата заделяла по 10 000 лева годишно, 10 пъти повече, отколкото преди 10 години.