Ханес Свобода: През 2010 г. бихме могли да имаме сърцевината на Черноморски съюз
Ханес Свобода: През 2010 г. бихме могли да имаме сърцевината на Черноморски съюз / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Mоже би през 2010 г. бихме могли да имаме сърцевината на Черноморски съюз, каза в отговор на журналистически въпрос заместник-председателят на Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент Ханес Свобода. В София е организирана международна конференциия, на която представители на ПЕС обсъждат инициативата за Черноморски съюз.

Свобода посочи на пресконференция в рамките на форума, че ЕС няма разработена ясна стратегия за региона. Нашата концепция се базира на интегрирането на всички държави от региона, без изключване на отделни страни, каза той. Свобода обясни, че стратегията трябва да включи и Русия, и Турция, за да се гарантира сигурността в региона.

Заместник-председателят на Групата на ПЕС в ЕП Ян Маринус Виерсма посочи, че форумът в София е първият от серия подобни, на които ще се обсъжда сътрудничеството в Черноморския регион и с ЕС. Чрез насърчаването на по-силно регионално сътрудничество ще дадем възможности за по-добро трансгранично сътрудничество с Турция и Русия, каза той. Турция ще има възможност да покаже колко важна ще бъде нейната воля като член на ЕС, отбеляза Ян Маринус Виерсма.

Той изрази увереност, че Манифестът на ПЕС за предстоящите избори за Европейския парламент през 2009 г. също ще отрази идеята за Черноморски съюз. Не искаме да създаваме съвсем нова организация, хубаво е да се използват вече съществуващите институции и да бъдем по-гъвкави в сътрудничеството, добави той. По думите на Виерсма сега целият ЕС е заинтересован от много тясно сътрудничество с Черноморския регион. /БТА/