„Не много валутни бордове са успешни в света. Българският е един от малкото, който донесе добри резултати”, категоричен бе банкерът Левон Хампарцумян в студиото на "Събуди се".

Стив Ханке си има една хубава пенсия и живее в друга държава. Той си е узурпирал позицията „баща на българския валутен борд”, което най-вероятно му върши академична работа в професорските му неща. Но всъщност валутният борд го направи Доплер с хора от Виденовото правителство, български екипи и такива на Международния валутен фонд”, посочи Левон Хампарцумян. Коментарът му бе по повод по-ранно изявление на Ханке, че влизането на България в еврозоната би било катастрофа и че трябва да запазим валутния борд.

„Много често забравяме, че сме конкуренти с останалите държави. Ханке е от държава, чийто интерес е световните пазари да се доминират от американския долар”, посочи от своя страна политическият анализатор Георги Харизанов. Според него „да очаквате да каже нещо добро за еврото е в сферата на добрите пожелания” и най-вероятно никога няма да се случи.

Стив Ханке: Няма никаква полза от еврото, българският лев е негов клонинг

Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст каква корумпирана държава сме. Тук няма политик, който дори да се доближава до финансовите успехи на Пелоси и мъжа ѝ”, добави той и поясни, че това не означава, че в България няма корупция, но това не е и основание за коментара на Ханке.

„Няма значение какво говори Ханке, има значение ние какво виждаме тук”, заключи Харизанов.

Двамата коментираха и политическия пъзел у нас и предстоящите избори.

"Двата големи дефицита на предизборната кампания са липсата на разговори за политика и липсата на лидерски дебат" е мнението на Георги Харизанов. 

„Голяма част от хипотезите имат за цел предварително да уязвят определени партии и да настроят хората срещу тях. Лидерският дебат е единственото решение. Липсата му е много голям проблем. Единственият, който се опитва да говори за това, е Борисов, но той изглежда сам дори в ГЕРБ. Дебатът е шанс човек да покаже добрите си страни”, смята Харизанов. 

Според Хампарцумян политическият дебат в България е на примитивното ниво на зелена еуглена.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня