В Гърция отпадат някои вътрешните ограничителни мерки - намалява се вечерният час и отварят заведенията на открито при определени условия, съобщиха от външно министерство.

Строги мерки в Гърция - какво трябва да знаем (ВИДЕО)

По информация на посолството ни в Атина, забраната за движение ще важи в интервала между 23:00 и 5:00 часа, вместо както досега от 22:00 до 5:00 часа, като остава изискването за изпращане на SMS преди излизане от вкъщи.

Отварят се и заведенията за обществено хранене, но само в площите на открито, при ограничение до 6 души на маса. В заведенията няма да е разрешено пускането на музика.

Гърция посрещна Възкресение Христово по-рано заради COVID-19

Задължително е ежеседмичното самотестване на персонала с rapid тест и използването на маска. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, при капацитет между 40% и 50% в зависимост от категорията на заведенията, в която те попадат.

Ограничаването на движението на граждани между различните области с определени изключения, както и останалите вътрешни противоепидемични ограничителни мерки към момента остават в сила до понеделник - 10 май.

Повече информация за ограниченията в Гърция е е публикувана на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Greece

Напомняме на българските граждани, че няма промяна в досегашния минимален кръг основания за влизане в Република Гърция. Пътуването с цел туризъм не е сред тях. Всяко влизане в страната следва да бъде подкрепено от съответните документи за основанието за пътуване.

Гръцките власти удължиха ограничителните мерки за влизане в страната

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в страната. Изискването за PCR тест важи и за деца над 5-годишна възраст.

При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест - бърз или PCR. Гражданите следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/.

Припомняме също така, че считано от 19 април 2021г. гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави - членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и за България.

Гърция прехвърли прага от 10 000 смъртни случая на COVID-19

Отпадането на карантината е възможно само при условие че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това.

Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.