/ Георги Димитров
Закупуване на 80 нови автомобила и 10 нови лаборатории за инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“, изравняване и увеличаване на заплатите, както и ново облекло на всички служители. Това са част от мерките, залегнали в предложения на Народното събрание бюджет на Министерството на транспорта и съобщенията за следващата година.

Той беше обсъден днес по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министър Димитър Недялков, ръководството на ИААА и представители на синдикатите от КТ "Подкрепа" в Агенцията.

„Министерството изпълнява договорената със синдикатите през август т.г. програма, но след влизането в сила на новия бюджет ще имаме необходимите инструменти да ускорим реформите“, подчерта министър Гвоздейков. По думите му в проекта на Закон за държавния бюджет за 2024 г. е предвидено осигуряването на допълнителни 150 щатни бройки за нуждите на Агенцията, с които значително да се подобри контролната дейност. „Работи се по искането за изравняване и увеличение на възнагражденията на служителите, като това следва да е съобразено със Закона за държавния служител и Кодекса на труда“, обясни още Георги Гвоздейков.

Вече има изготвен проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на ИА „Автомобилна администрация“, с който се предвижда структурата на агенцията да бъде изменена в съответствие с искането на синдикатите. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане, след което ще бъде разгледан на ниво Министерски съвет, стана ясно още по време на срещата.
БГНЕС