Грънчарова: Все повече българи ще се прибират в родината
Грънчарова: Все повече българи ще се прибират в родината / netinfo

Необходима е голяма доза политически кураж за продължаване на реформите. Това каза в предаването “Денят” на Дарик радио Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси. Макар и да не сме нация, в която оптимизмът да нараства, като цяло усещането за песимизъм малко намалява, каза Грънчарова.

Тя изрази надежда за положителна промяна през следващите пет, шест години в България. Въпросът е в това не дали ще се случи, а кога, допълни министър Грънчарова. Тя прогнозира, че през следващите години все повече българи ще решават да се прибират в собствената си страна, защото тя вече е точно толкова държава-член, колкото и всички останали 26 страни-членки на Евросъюза.

Победата за начина на изписване на еврото беше много важна не само заради това, че дава самочувствие. Битката беше определена като обречена, но победата дойде, каза Грънчарова. Тази победа беше определена от нея като предизвикваща “ефекта на доминото” за страните, които след години ще се присъединят към ЕС и които пишат на кирилица.

Еврочленството е начин на живот и нямаме друг шанс освен да се примирим с правилата. Търсенето на “вратички” в правилата ще бъде ограничено, което ще ни даде шанса да подредим собствената си държава, завърши Грънчарова.