Грънчарова ще работи за присъединяването ни към Шенгенското пространство
Грънчарова ще работи за присъединяването ни към Шенгенското пространство / снимка: Sofia Photo Agency

Новият министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще отчете пред депутатите досегашната си работа като заместник-министър на външните работи и ще обсъди с тях приоритетите си на новия пост.

Тя заяви, че това ще стане през следващата седмица след първото заседание на Съвета по координация и мониторинг, който ще бъде преименуван на Съвет по европейските въпроси.

Грънчарова участва заедно с еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева в дискусия на тема „Електронната търговия между потребителите и бизнеса”.

Сред главните приоритети на Грънчарова като министър на европейските въпроси ще са подготовката на страната за присъединяване към Шенгенското пространство и към еврозоната в средносрочна перспектива.

Еврокомисарят Меглена Кунева насърчи българите да използват всички, дадени им от закона възможности, за да защитят правата си на потребители. Грънчарова от своя страна също гарантира намеренията си да работи за активна защита на правата на потребителите.

Спорен момент в дискусията за електронната търговия стана законовата забрана да се изискват и приемат предварителни плащания по сделките, срещу която се обявиха от Асоциацията за електронна търговия.

От друга страна неправителствени потребителски организации предложиха срокът, в който трябва да се върнат парите за стока, която не отговаря на описанието си в Интернет, да бъде намален от 30 на три дни и да се създаде специален регистър на електронните търговци, като мярка срещу фалшивите електронни магазини.

Кунева обяви, че на 19 април в Брюксел ще има специално представяне на опасни за потребителите стоки.